Почетна » Ово је цео текст ГУП-а због кога су јуче млатили људе у Новом Саду

Ово је цео текст ГУП-а због кога су јуче млатили људе у Новом Саду

од Други Пишу
0 коментар

Генерални урбанистички план Новог Сада до 2030. године усвојен је на седници Скупштине Града, а фотографије сукоба током протеста изазвале су бројне реакције и постале тема дана.

За ГУП су гласала 63 одборника, четири су била против, док није било оних који су уздржани.

Цео документ – Предлог генералног урбанистичког плана Града Новог Сада до 2030. године доступан је за грађане, а можете га погледати у прилогу.

Цео документ можете прочитати ОВДЕ

ГУП је усвојила актуелна власт, коју предводи Српска напредна странка са својим коалиционим партнерима. Против овог урбанистичког документа били су одборници Српске радикалне странке и Демократске странке Србије. Усвајању ГУП-а претходила је расправа која је трајала готово два сата.

Дуже излагање имао је и директор „Урбанизам“ Душан Миладиновић, чијим је представљањем документа започета расправа о документу.

Миладиновић је указао на неке од најважнијих ставки Генералног урбанистичког плана, поручујући да „савремени град не подноси трајна и искључива решења већ прилагодљива, укључива и променљива, заснована на одрживом развоју“.

„Оваквим решењима Нови Сад се суочава са изазовима будућности. Даје се недвосмислена визија и принципи од којих се не сме одступити у даљем развоју, али са флексибилним елементима за даљу разраду“, поручио је Миладиновић.

Он је рекао да је површина грађевинског подручја повећана са 10.910 хектара на 11.456 хектара. По његовим речима, увећала се и обавеза озелењавања простора на којима се гради.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић данас је пре почетка седнице и усвајања плана навео да је ГУП „апсолутно развојан, добро одмерен, конципиран од стране струке, а не од политичких активиста“.

„Нико неће уништити град, никоме га не предајемо, него га чувамо“, рекао је Вучевић.

По његовим речима, ГУП ће се даље разрађивати кроз планове детаљне и генералне регулације, те он представља линију којом би град требало да се креће када је у питању урбанистички развој. Он објашњава зашто је ГУП стратешки документ.

„Узевши у обзир кључне стратешке параметре, а то су позитивна демографска кретања у граду, очување и унапређење животне средине, материјалних, духовних и културних вредности нашег града и стварање просторно-планских услова за бржи привредни развој града у наредном периоду, може се рећи да је ово стратешки документ. Он ће даље бити разрађен кроз планове детаљне регулације и биће својеврсна маргина која ће трасирати даљи пут урбанистичког развоја Новог Сада. Према подацима, који су врло импресивни, наш град ће до 2030. године нарасти за око 100.000 становника, тако да су у складу са тим, по први пут, предвиђени далеко строжи критеријуми за изградњу нових објеката у урбаним деловима, са мањим степеном заузећа јавне површине, са још већим обавезама око изградње паркинг места и наравно, по први пут, много прецизније је дефинисан минимални ниво зелених површина које морају бити заступљене на свим парцелама где се инвестира и гради“, истакао је градоначелник.

Једна од најспорнијих тачака ГУП-а је и изградња такозваног „Новог Сада на води“. Портал 021.рс открио је почетком априла како би оквирно могао да изгледа читав пројекат, као и да би на простору Бродоградилишта могло да буде изграђено десетак зграда, међу којима су и оне од 20 спратова.

Нови Сад на води и визија једног града

Нацрт ГУП-а представљен је 10. јануара, а претходно је био представљен медијима 27. децембра. Дан касније постављен је на интерент страницу Урбанизма и постављен у месним заједницама на територији Града.

Од ствари које се мењају новим Планом, грађане и активисте највише је забринуло подручје бившег бродоградилишта, које је претходно у водним условима „Вода Војводине“ означено и као атрактивна локација за градњу, а где права коришћења има Галенс.

Како је тада навео Еколошки фронт Нови Сад „на плану се види намера урбаниста да се на подручју Дунавца и Шодроша исправе природне линије обале, да се направи бетонска урбанизована плажа као на Штранду и веслачка праволинијска стаза. Живи свет је искључен“.

У ГУП-у се наводи да ће Новосађани променом намене простора бродоградилишта добити „квалитетан излазак на реку, са разноврсним спортско-туристичким садржајима, док ће на простору старог бродоградилишта и садашње касарне речне флотиле, бити формирани комплекси са стамбеним и пословним садржајима, окружени јавним просторима.“

Додаје се и да ће се у оквиру овог дела града налазити шеталишта, озелењене површине и бициклистичке стазе, те да ће овај простор бити приступачан свим грађанима и постати нови урбани и социјални квалитет уређења обале. У нацрту ГУП-а наводи се и да је реализација тог пројекта условљена доградњом насипа, односно система одбране од поплава.

Обалоутврда, односно насип ће бити померен, како су и упозоравали бројни активисти. Директор ЈП „Урбанизам“ Душан Миладиновић, међутим, на јавној презентацији је тврдио да „хидролошка студија показује да је нова обалоутврда оправдана“.

„У најкритичнијем моменту пораст воде је три до пет центиметара, што је занемарљиво. Никаквог штетног утицаја нема“, навео је он.

У Плану пише да је реч о „незнатним променама у намени“ у зони утицаја коридора водног пута на око пет квадратних километара, због могућег проширења грађевинских подручја насеља.

„Грађевинско земљиште повећаће се са око 152 км2 на око 169 км2 (или 9 %). Грађевинска подручја насеља одређена су оријентационо. Планирана градња пратећих садржаја водног пута биће највећим делом у оквиру постојећих граница грађевинског подручја насеља, док ће се изградња путне мреже вршити претежно на трасама постојећих локалних, шумских и некатегорисаних путева“, стоји у плану.

Од зелених површина које се планирају за очување навео је 68 хектара Мајевице и више од 55 хектара Каменичке аде која је проглашена за природно добро, а за коју је претходним планом било предвиђено очување 24 хектара. Ради се и план парка код старе ранжирне станице, а у ГУП је убачено и још 27 хектара на делу од Петроварадина ка Буковцу што ће бити намењено за спортски парк. Један део северно од аутопута А4 требало би да добије 244 хектара заштитног зеленила.

Одбијени приговори грађана

На овај документ грађани су уложили приговоре, који су и званично одбијени.

Документ са више од 1.300 страница готово је идентичан оном који се нашао на јавним расправама. Увидом 021.рс у документ, види се да је Комисија за планове одбила готово све примедбе на тајној седници, прихватајући одлуке урбаниста.

Одбијањем ових приговора омогућава се градња такозваног Новог Сада на води, стамбеног комплекса уз обалу Дунаву, Шодроша и Рибарског острва, на подручју „Бродоградилишта“. Управо на ово се пожалило највише грађана, а своје примедбе на ГУП дало је и Друштво архитеката Новог Сада.

Овим документом се дозвољава и градња у многим новосадским квартовима, под плаштом „општеградских центара“, што се нашло на удару критика да градска власт на тај начин излази у сусрет инвеститорима. Из предлога ГУП-а види се и да су одбијени приговори грађана на то да се смањују зелене површине у граду, с обзиром на то да власт тврди другачије.

Осим грађана, повлачење урбанистичког документа тражиле су и опозиционе странке, невладине организације, еколошки покрети. Друштво архитеката Новог Сада указало је на низ проблематичних тачака ГУП-а, тражећи да се понови читава процедура, уз укључивање јавности и струке у израду плана. Њихове критике могу се сумирати у тврдњи да ГУП нема ни једну валидну развојну визију града.

Само представљање плана је прошло веома бурно, на јавним седницама дошло је и до инцидената, а било је и прекида, након што су активисти упалили пиротехничко средство и развили транспарент „ГУП је глуп“. Касније, представници „Урбанизма“ су читали примедбе, док су грађани покушавали да укажу на оно што сматрају проблематичним.

На крају је фарсична јавна седница одржана, читало се стотина страница текста о одбијању приговора пред Комисијом за планове и тако сатима.

Шта је предлагало Друштво архитеката Новог Сада?

Друштво архитеката Новог Сада више пута је затражило повлачење нацрта Генералног урбанистичког плана са дневног реда и израду новог акта који би важио до 2040. уместо до 2030. године.

Према речима члана Управног одбора ДаНС-а Слободана Јовића, ово друштво се Генералним урбанистичким планом Новог Сада детаљно бави пет година уназад. На основу свега што су до сада могли да сагледају у процедури доношења, чланови ДаНС-а дошли су до закључака и идеја које би, према њиховом мишљењу, градски урбанисти требало да узму у обзир.

 

„Циљ свима би требало да буде развој града у интересу грађана, а не тржишта некретнина и инвеститора. Велики број примедби и реакција на ГУП, који је суштински само један стратешки документ, показује нам да постоје одређени проблеми којима се треба бавити. Кроз идеју ‘Новог Сада на води’ се Нови Сад и грађани, на пример, увлаче у огромна јавна улагања кроз померање линије одбрамбеног насипа око бродоградилишта и на Каменичкој ади, а то се све ради, чини нам се, без претходног испитивања економске оправданости. Такође, нема ни студија изводљивости, на који начин и због чега бисмо одређена јавна средства улагали у приватне инвестиције које треба да донесу нови стамбени комплекс, а које већ имамо у граду и нису ни од каквог суштинског значаја по живот грађана. Прича о уређењу Каменичке аде је потпуно одвојена прича од бродоградилишта, волео бих да се то тако посматра – да немамо ту замену теза јер ми овде причамо о јавним улагањима и појасу бродоградилишта, о оправданости улагања јавног новца у потпуно приватну инвестицију“, рекао је раније Јовић.

Прогласом у 10 тачака, Друштво архитеката Новог Сада скренуло је тада пажњу надлежнима на неколико чињеница – пре свега, да Нови Сад већ има завршене урбанистичке целине које не би требало даље ширити и мењати, попут Малог Лимана, Подграђа, Лимана, Старог Мајура, Новог насеља, Старе детелинаре, делова Сателита и делова Булевара ослобођења.

Скупштина града данас је усвојила Генерални урбанистички план Новог Сада због чега су протест организовали еколошки активисти који су упутили више од хиљаду примедби на тај документ. Током протеста дошло је до сукоба између припадника приватног обезбеђења и дела демонстраната. Неколико грађана је повређено, а неки од њих су и ухапшени, пише 021.рс.

021.рс/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар