Почетна » ОВО ЈЕ „ГРАНД“ ДУХОВНИК Монах који пуне таблоиде старешина у Храму Светог Саве (ФОТО)

ОВО ЈЕ „ГРАНД“ ДУХОВНИК Монах који пуне таблоиде старешина у Храму Светог Саве (ФОТО)

од admin
0 коментар

За старешину највећег српског православног храма, који је и највећи храм на Балкану, патријарх српски Иринеј је пре неколико дана архимандрита Стефана Шарића.

Пре постављења за старешину храма Светог Саве, архимандрит Шарић је био старешина манастира Рајиновац.

Историјат архимандрита Шарића

 

Исповеда Цецу, слуша Чолу!

Монах Стефан Шарић , који је широј јавности постао познат као духовник Светлане Цеце Ражнатовић, отишао је у богословију подстакнут гласом Здравка Чолића!

Наиме, у емисији коју је Радио-телевизија Републике Српске снимила 2010. године монах говори о својим почецима, одустајању од богословије, али и како га је Чолина песма подстакла да ипак постане монах.

– Хтео сам да упишем богословију, а нисам знао шта је то. Било ме мало и срамота да носим мантију. Како ће то да изгледа, шта ће људи да кажу. У рату су сви људи кренули у цркву, било је то “ин“, што би се данас рекло. И онда се свашта могло чути, и коментара разних, и клеветања Цркве, причања и измишљотина разних врста. И мени се то донекле смучило, ако смем рећи – рекао је Шарић у време док је службовао у Босни и објаснио какву је улогу у његовом коначном приступању Цркви одиграо Здравко Чолић.

– И онда опет, глас има неке везе у мом животу. Већ је требало да упишем богословију, али се мени све смучило и нисам. Рекао сам да нећу ићи у богословију јер сам сматрао – бићу хришћанин, верник, нешто ћу друго уписати. Већ сам у августу кренуо у хемијску школу, где је у разреду био 31 ученик, ја сам Шарић, па сам последњи и једини мушкарац. Ја сам био сам и знам да сам слушао опет глас, и то један од најлепших гласова – Здравка Чолића. Ја нисам Здравка Чолића слушао нешто у смислу да је та врста музике мени нешто велико, већ он има глас, и он је наша легенда. Свидело ми се то размишљање, не могу да се сетим сад која је песма била, али ја сам поставио себи опет оно питање вечног живота – шта, како, куда. Осећао сам као да ми је неко говорио да сам издајник. Неки утисак као да сам издао што нисам отишао у богословију. Ја сам буквално скочио с те комоде, из тог кревета на којем сам био и отишао бициклом до свештеника. Тако да смо се спремили и ујутру отишли на пријемни у Епархију бањалучку – испричао је монах Стефан.

Стефан Шарић био рад гост разним таблоидима о којима је причао о свом односу са српском фолк дивом Светланом Ражнатовић-Цецом.

– Ми се познајемо две године и веома добро сам је упознао кроз њену исповест. Цеца преда мном нема тајни и права је реткост да једна тако позната личност отворено прича о свему. Није лако поверити некоме све своје тајне. Једно време био сам и оптерећен тиме да се не чује неки трач у вези са оним што је мени исповедала. Чак сам јој и рекао: Светлана, ви сте имали храбрости да се мени исповедате, али тиме сте ми ставили велики терет на леђа – објашњава певачицин духовник, додајући да Цеца свакодневно чита Свето писмо, али и другу духовну литературу. – Рекао сам јој да ће после истека кућног притвора имати шансу да докаже себи ко је заправо., изјављивао је Шарић.

Његово појављивање у медијима многи су критиковали.

„Свештеник који даје интервјуе за таблоиде – атеиста. Ја волим Србију – оригинал банана република“, написала је Јелена Карлеуша на Фејсбуку после читања интервјуа који је монах Стефан Шарић, духовник Светлане Ражнатовић, дао магазину Свет.

„И ко нам је крив? Ми сами. Док поштен свет ћути, багра је веома гласна. И дрска. И може им се. Јер Србија ћути и гледа. На једној страни у ток-шоуу имате једног Басару, са друге Палму. Басара по обичају буде бриљантан. Палма по обичају буде Палма. И народ гласа за победника… И шта мислите ко је победио? Онај који није успео да састави ниједну смислену реченицу. Прво слово – П. И шта је Б. на то рекао? ‘Знао сам да ће П. победити.’ И ја сам знала. И сви смо знали. Једва чекам изборе. Србија заслужује све П. овог света. Од срца Србији…“, писала је тада Јелена Карлеуша.

Поред Карлеуше, на Шарићев интервју реаговала је и Весна Вукелић- Венди на свом „фејсбук“ профилу.

– Представља се као Стефан Шарић. Једина институција којој верујем је СПЦ!!! И зато апелујем да нам патријарх Иринеј, Атанасије Ракита, викарни епископ и све друго свештенство објасне ко је човек у црном? Ко га је овластио да даје изјаве? У чије име их даје? Ако га је овластила Светлана Ражнатовић, онда је он њен портпарол – написала је Весна .

– Ја само желим да тог монаха означим као проблематичног. Свештено лице не сме тако да открива тајне из свете исповести. Да је то рекао у кафани, па још да није свештено лице, мене би било баш брига, али он се представља као монах. Ја сам веома дисциплинован верник и желим објашњење Српске православне цркве – изјавила је за „Ало!“ Венди, чије наводе Цецина ПР служба није желела да коментарише.

Изјаву о реакцији Весне Вукелић на његов интервју о Цеци дао је и монах Стефан Шарић.

– Жао ми је ако сам покварио однос било ког верника према Цркви. Мислим да изјаве било ког свештеног лица не би требало да погађају вернике. Мој посао је да помогнем сваком вернику, без обзира на то колики је његов грех – изјавио је за „Ало!“ Шарић и додао да СПЦ није имала примедбе због његовог интервјуа о Ражнатовићевој.

Одликовао Јасмину Мандић

30. јула 2015. године традиционалне 48. Грочанске свечаности су свечано отворене, са почетком у 19 часова у самом центру Грочанске чаршије. . Овом скупу, поред присутних гостију присуствовао је и духовник манастира Рајиновац архимандрит Стефан Шарић.. На фотографијама које су се појавиле поводом ових свечаности, доминирале су оне на којима Шарић гледа у правцу заменице председника општине Гроцка, Јасмине Мандић.

А затим је поглед архимандрита скренуо:

Након објављивања ових фотографија појавили су се многи коментари који су величали Шарића, без обзира на њихову шаљиву употребу у коју су сврху биле употребљене.

У јануару 2016 године, након божићне литургије духовник манастира Рајиновац архимандрит Стефан Шарић одликује граматом Јасмину Мандић:

Таблоидни хероји

Таблоидни хероји, купљене дипломе, углед, слобода.  Црква која се после смрти патријарха Павла негде погубила, добила неку нову димензију и власт која је деценијама чекала да буде власт, скинула са себе остатке барутних честица и средила гласне жице које су биле у тешком дефекту од ратних поклича, брањења свега да би изгубили и темељно опрали своје новчанике јер прљав новац који имају мало им боље мирише у чистим новчаницима, чистим пословима, Једино можда поштено намештених али кога то занима.. Тако сви чисте неке своје грехе који су само њима знани а ако се и прочује за неки одмах то испадне подметачина од неких тајкуна који су оптужени али никад осуђени, или им је крива опозиција која то можда више и није али добро служи као нека политичка димна завеса. Исто тако и архимандрит Стефан Шарић, садашњи старешина храма Светог Саве  није био имун на таблоиде.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар