Почетна Друштво ОВО МОРА ДА СЕ ЗАУСТАВИ ДОК НЕ БУДЕ ПРЕКАСНО Девојчица (13) прети да ће убити школске другарице

ОВО МОРА ДА СЕ ЗАУСТАВИ ДОК НЕ БУДЕ ПРЕКАСНО Девојчица (13) прети да ће убити школске другарице

од admin
0 коментар

Девојчица С. С. (13) из Шапца већ годину дана малтретира две вршњакиње из разреда, а на „Јутјуб“ је поставила поруку у којој им прети смрћу.

С.С. на снимку изговара језиве претње

Снимак, који је убрзо избрисан, видео је велики број људи, а међу њима и мајке девојчица.

Јелена Ј. (пуно име и сви подаци познати редакцији, али их не објављујемо због заштите идентитета ученица), мајка једне од девојчица – Т. Ч. (13), каже да је шокирана оним што је видела.

– Све је почело прошле године, када је та девојчица кренула да малтретира моје дете због чудног презимена и зато што је мало крупнија. Чак је тада направила групу на Фејсбуку где је вршњаке окретала против моје ћерке. Покушала сам да то зауставим, али без успеха. После овог снимка само размишљам хоће ли ми бацити дете кроз прозор. Нисам жива – каже за „Блиц“ Јелена Ј.

После инцидента с Јеленином ћерком, С. С. је добила укор школе. Међутим, то је није зауставило. Убрзо је почела да малтретира још једну девојчицу. За „Блиц“ прича и Јелена М., мајка М. М. (13).

Jelena M. majka druge devojčice

Јелена М. мајка друге девојчице

– Моје дете се ње не плаши и то је вероватно био разлог што је ова почела да је малтретира. Када је малтретирала Т. Ч., моја ћерка је устала и питала: „Зашто то радиш?“. Након тога је уследила тортура, па је чак прошле године добила и шамар од девојчице са снимка – прича Јелена М.

После тог шамара, мајке су на све начине покушавале да стану на пут том злостављању.

– Ја сам ишла код директорке, психолога, педагога, молила сам да стану на пут овом терору… Они су покушавали, али нису имали подршку разредног старешине, који дође и каже: „Шта преувеличавате и правите од комарца магарца?“. Шта, бре, преувеличавам? Ова мала је снимила видео, јавно гледа слику моје ћерке и говори „Убићу те једног дана“. Била сам у шоку када сам видела снимак. Када дете од 13 година овако нешто објави, за пет година ће стварно убијати. Њена мајка није показивала никакву иницијативу да средимо све. Извињавала се јесте, али се ипак види да то није било искрено – уплашена је Јелена М.

Директорка основне школе где наставу похађају све три ученице (назив и сви подаци познати редакцији, али их не објављујемо да бисмо заштитили идентитет малолетних ученица) објаснила је за „Блиц“ да у тој образовној установи тренутно влада ванредно стање.

– Све смо кораке предузели да решимо овај проблем. Одмах по објави снимка, обавестили смо родитеље, разредног старешину, а заказано је и ванредно наставничко веће. Случај смо пријавили полицији. За девојчице које је С. С. поменула у снимку организована је мрежа заштите – објашњава директорка.

Како каже, разредна није имала слуха за претходни проблем, када је С. С. ударила шамар једној од њих, те је тек на инсистирање школе девојчица добила укор:

– Против разредне није покренут дисциплински поступак, али све друге мере јесу. Стручна служба сада ће имати пуне руке посла јер овај снимак представља трећи степен тихог насиља.

Претња са снимка : „Тако јако желим да их убијем“

Девојчица С. С. на снимку који је објавила на „Јутјубу“ упућује најстрашније претње девојчицама које је у школи претходно малтретирала.

 

– Јер она је једна к…, којој ћу се, само да се заврши ова школа, н… мамице! Извините што стално гледам овамо јер тамо је њена слика и желим да је убијем – поручила је С. С. док све време гледа у слику девојчице из свог одељења.

Девојчица која похађа седми разред основне школе једну од девојчица назива „утикачем“, а другу „трачаром“, константно истичући колико их мрзи и колико жели да их убије.

Psiholog Marina Nadejin Simić

Психолог Марина Надејин Симић

Психолог: Помешала реални и виртуелни свет

Психолог Марина Надејин-Симић, којој смо послали видео-клип да га погледа, каже да је С. С. помешала реални и виртуелни свет, свет ријалитија и осталих садржаја сумњивих вредности који се сервирају у медијима.

– Она познаје моралне вредности, али их прилагођава својим потребама и емоцијама. Она зна да не треба бити такав у школи, међутим, сматра да је та која има храбрости да крши правила. Понаша се у складу са својим правилима. Није важно што је ударила другарицу, већ што то није било у школи. Дакле, није крива. Она заиста има доживљај да није требало да буде кажњена јер није „крива“, односно то није доказано – објашњава Марина Надејин-Симић.

Наша саговорница додаје да С. С. казну доживљава као неправду, што додатно изазива огорченост и агресивност код ње.

– Има сопствене критеријуме за процену доброг и лошег који су у колизији с реалношћу. Несигурна је и агресивно реагује на било какву критику или израз неприхватања.

Бојана Богосав, Сања Бечејић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар