Почетна Друштво Ово су најрелигиозније земље света. На ком месту је Србија?

Ово су најрелигиозније земље света. На ком месту је Србија?

од admin
0 коментар

На глобалном нивоу је утврђено да чак две трећине светске популације сматра себе религиозном. У истраживању „WИН/Галлуп“ асоцијације учестовало је 64.000 људи из 65 земаља, а резултати су изузетно занимљиви.

У Србији се 72 посто људи изјаснило као религиозно, а 18 процената је то негирало. Са друге стране, три посто људи себе сматра атеистом, а седам процената није знало шта да одговори или није одговорило на то питање .

Од свих земаља света, најрелигиознији је Тајланд, са 94 посто религиозних становника. Само један проценат них је изјавило да себе сматра атеистом. Међутим, најмање религиозне земље су дефинитивно Јапан и Кина, са 13 односно 7 процената религиозног становништва.

Истраживање је показало и да су млади далеко религиознији, а чак две трећине млађих од 34 године сматра себе верником.

– Можемо приметити да је број религиозних људи релативно висок. Такође, тренутно влада тренд због ког све више младих на глобалном нивоу постаје религиозно. Можемо да претпоставимо да ће број верника из године у годину још више расти – рекао је Жан Марк Лежер, председник „WИН/Галлуп“ асоцијације.

Такође, иако се веровало да образовање уопште нема утицај на религиозност, испоставило се да чак је 80 посто необразованих религиозно, за разлику од 60 посто оних који имају средње и високо образовање .

Готово на свим континентима је религија врло заступљена, осим Аустралазије и Западне Европе где 44 посто становника себе сматра верником. До 2100. године, ислам ће бити доминантна религија на свету, а у наредних 35 година значајно ће опасти број атеиста, осим на западу планете.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар