Почетна » ПАКЛЕНИ АВГУСТ „Куваћемо“ се и дању и ноћу, ни пљускови неће оборити ТРОПСКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ

ПАКЛЕНИ АВГУСТ „Куваћемо“ се и дању и ноћу, ни пљускови неће оборити ТРОПСКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ

од admin
0 коментар

Врућина, топлотни таласи, тропске ноћи, али и температуру преко 35 степени је све што можемо очекивати од времена у августу. Пљускови и грмнљавина резервисани су за другу половину месеца.

У целој Србији се очекује топао август са средњом температуром ваздуха за око два степена изнад вишегодишњег просека.

– Првих десет дана током августа започеће тропским таласом. Биће веома топло са максималном температуром око 35 степени Целзијусових. У неким градовина, укључујући и Београд, очекују се и тропске ноћи, када се температура неће спуштати испод 20 степени – објашњава Слободан Совиљ, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода.

Он каже да је само 3. августа могуће да ће доћи до кратког освежења, које ће тек мало оборити температуру. Након тога, све до 10. августа ће бити изразито топло.

– Након тог периода и даље ће бити топло, али су могуће чешће појаве пљускова са грмљавином. То ће и обележити другу половину августа. Међутим, биће и даље топло, али киша ће свакако мало снизити температуру. Очекујемо да ће у другој половини месеца бити до 30 степени – прогнозира Совиљ.

Према прорачунима метеоролога, ово лето ће свакако бити топлије у порођењу са прошлом годином.

Ово лето топлије од просечног

Лето 2017. године у Србији биће топлије од просечног, уз топлотне таласе и број тропских дана који је већи од уобичајеног, показала је данас објављена ажурирана климатска анализа Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

Најтоплије температуре измерене у августу

– Максимална температура за август у Србији, измерена је у Крушевцу 10. августа 1931. године и износила је 43 степена
– Максимална температура за август у Берограду је измерена 12. августа 1921. године и износила је 41.8 степени
– Историјски максимум броја тропских дана за август у Србији регистрован је у Неготину и Зајечару 1992. године и износио је 31 дан.
– Историјски максимум броја тропских дана за август у Београду регистрован је 1992. године и износио је 28 дана.
– Историјски максимум броја тропских ноћи за август у Србији регистрован је 1992. и 2015. године у Београду и износио је 20.

Соња Тодоровић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар