Почетна » ПАКЛЕНИХ 10 ДАНА Тропски талас достиже свој врхунац, а за викенд се ПАЛИ ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ

ПАКЛЕНИХ 10 ДАНА Тропски талас достиже свој врхунац, а за викенд се ПАЛИ ЦРВЕНИ МЕТЕОАЛАРМ

од admin
0 коментар

У Србији ће до 10. августа бити веома топло са максималном температуром у већини места од 35 до 39 степени Целзијусових, за викенд негде чак и 42 степени.

Метеоролог Републицког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Слободан Совиљ каже да се очекује да ће после 10. августа уследити освежење које би оборило температуру са 40 на око 30 степени.

– Налазимо се на почетку веома топлог периода с температуром знатно изнад просечних вредности за ово доба године, које су од 27 до 30 степени. Данас и сутра очекујемо температуре од 34 до 38 степени, док ће у петак и за викенд у већини места максимална температура бити 39 и 40 степени, са вероватноћом да локално достигне и 42 степена – рекао је Совиљ Тањугу.

Црвени метеоаларм у целој земљи

Због тога ће у целој земљи бити проглашен црвени метеоаларм.

За сада је на снази наранџасти метеоаларм, који се, појашњава Совиљ, увек издаје када максималне температуре достигну 35 степени, али почев од четвртка па до 10. августа због температуре изнад 38 степени биће на снази највиши степен упозорења, односно црвени метеоаларм.

Још топлих таласа, али не оваквих

Совиљ каже да ће бити још топлих таласа до краја лета, али и да је мало вероватно да се овакве врућине поновити до краја августа или у септембру.

Pakleno sve do 10. avgusta

Он је објаснио да сама чињеница да ће на територији Србије или на делу територије бити 40 степени није довољан услов да би се прогласила ванредна ситуација и додао да проглашавање ванредне ситуације није у надлежности РХМЗ-а, већ Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Нема довољно услова за ванредну ситуацију

– Када мере које се свакодневно спроводе нису довољне за нормално функционисање у држави тада Сектор за ванредне ситуације може да донесе посебне мере и у том случају једино може да се прогласи ванредна ситуација. РХМЗ проглашава највиши степен упозорења, а онда Сектор даље процењује ситуацију и у зависности од стања на терену, температуре и дужине трајања топлотног таласа, може да донесе одлуку о проглашењу ванредне ситуације – рекао је Совиљ.

Поргноза за сутра

У Србији ће сутра бити сунчано и веома топло. Дуваће слаб и умерен, југоисточни ветар. Најнижа температура биће од 15 до 23, а највиша од 35 до 38 степени.

У Београду ће сутра такође бити сунчано и веома топло са најнижом температуром од око 23, а највишом око 37 степени.

Данас до 37 степени

У Србији ће данас бити сунчано и веома топло, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Ветар ће бити слаб и умерен, југоисточни. Најнижа температура кретаће се од 16 до 23, највиша од 34 до 37 степени.

У Београду ће данас бити сунчано и веома топло. Ветар ће бити слаб и умерен, југоисточни. Најнижа температура биће 23, највиша 36 степени Целзијуса.

Биометеоролошка прогноза

Далји пораст температуре ваздуха може условити појачање тегоба код већине хроничних болесника и због тога им се саветује опрезност. Код метеоропата су могући главоболја, исцрплјеност и поремећаја сна.

Препоручује се избегавање боравка на отвореном у најтоплијем делу дана, примена адекватне заштите од УВ зрачења, као и смањење физичких напора.

Бета , Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар