Почетна Друштво Пандемија поново хвата залет

Пандемија поново хвата залет

Србија није изузетак

од Други Пишу
0 коментар

Упркос топлом времену, пандемија ковида 19 поново се убрзава у многим земљама, а и у Србији из дана у дан расте број заражених овим вирусом. Свака друга особа која је тестирана на корону у Београду добила је позитиван налаз на постојање вируса, а за свега три дана број новооболелих је готово удвостручен. Лекари сматрају да ће ове бројке наставити да расту и да нас почетком јула поново очекује четвороцифрен број оболелих на дневном нивоу.

Како за „Политику” оцењује професор др Зоран Радовановић, епидемиолог, не треба очекивати драматичан број заражених, али верује онима који се баве статистиком у здравству и прогнозама да ће у Србији око 4. јула бити забележено хиљаду новооболелих у дану. Стагнација броја оболелих и поновни пораст последица је појаве подваријанти омикрон соја.

– Тешко је правити прогнозе, јер ми немамо довољно података којима можемо да располажемо за разлику од неких других земаља. Не знамо какво је кретање појединих сојева, не знамо ни заступљеност сојева БА. 4 и БА. 5 омикрона који сада праве највећи проблем у Европи. Ипак, несумњиво је да нам предстоји пораст броја оболелих. Зато треба размишљати о поштовању епидемијских мера попут држања одстојања и на отвореном простору и ношењу маски у затвореним просторима где се налази доста људи. То су све питања за Кризни штаб за сузбијање ковида 19. Ако настави да расте број оболелих, они морају да кажу шта су нам обавезе, а не да оставе на нама да одлучимо да ли ћемо, на пример, носити маске или не. Свестан сам да је друштвена клима у земљи таква да је непопуларно наметати било какве мере – сматра др Радовановић.

И инфектолог профеосра др Драган Делић истиче да је заблуда да ће вирус спонтано нестати јер он нема куда да оде, да имамо мало вакцинисаних, свега око 50 одсто, па и то иде наруку вирусу. У почетку пандемије било је речи да око 15 одсто болесника има асимптоматску форму болести, а сада је тај проценат 40 одсто.

– То погодује вирусу, јер човек није свестан да је болестан и око себе шири вирус. Скраћена је и инкубација – била је од пет до седам дана, сада је од два до три. Стопа репродукције, односно броја људи које можемо заразити, се повећала са две или три особе на почетку пандемије на око десет данас – сматра др Делић.

Ипак, Србија није изузетак јер доста земаља бележи пораст броја оболелих од короне, будући да су скоро сва ковид ограничења укинута или се не поштују. Иако се очекивало да ће корона имати нови замах тек крајем јесени и почетком зиме, сада је јасно, сматрају стручњаци, да би ствари много раније могле да измакну контроли уколико се нешто не предузме. Једино охрабрује чињеница да нема много оних са тешким клиничким сликама. У Ковид болници у Батајници тренутно се на лечењу налази 25 пацијената, а у ВМЦ Карабурма њих 11. Осим ове две установе, ковид позитивне пацијенте збрињавају ковид болнице у Новом Саду и Крушевцу.

– На срећу пада број оболелих који су на респиратору. Ми имамо једног пацијента који је прикључен на овај апарат, а такође и ВМЦ Карабурма. Пандемија је попримила карактер сезонске вирусне инфекције, што значи да оболели углавном имају благу клиничку слику са гушобољом, краткотрајном повишеном температуром, а ретко ко има упалу плућа. Они који долазе код нас на прегледе нису за хоспитализацију. Србија има све савремене антивирусне лекове, који ако се дају пацијенту у првих пет дана фактички блокирају даљу манифестацију болести. Они који леже у болницама имају средње тешке клиничке слике, па тако сада имамо две особе у јединици интензивног лечења, док смо у децембру и јануару имали по 120. Углавном су хоспитализовани старији пацијенти који већ имају неку болест – наглашава за наш лист професор др Татјана Аџић Вукичевић, директорка Ковид болнице у Батајници, којој сада гравитирају и пацијенти из Чачка, Ужица, Горњег Милановца, Смедерева, Пожаревца, Шапца и Лознице.

Иако је вакцинација против ковида утихнула, лекари апелују на грађане, посебно на старије и оне који имају теже хроничне болести, да добију додатне бустер вакцине, јер иако се заразе – неће имати тешку клиничку слику болести. Многи чекају да се појаве нове генерације вакцина, које ће у себи садржати и омикрон сој вируса. Модификована антиковид вакцина која циља омикрон сој може бити давана као бустер доза да се појача имунитет код људи, саопштила је техничка саветодавна група при Светској здравственој организацији (СЗО). Тако адаптирана вакцина може да користи онима који су претходно добили одређен број доза, саопштио је вакцинациони панел при СЗО, пренео је Ројтерс. Вакцине би могле да се користе широм света када добију одобрење СЗО за хитну употребу или одобрење здравственог регулаторног тела у државама широм света.
Произвођачи вакцина, међу којима су „Модерна” и „Фајзер”, развијају нове бустер генерације против омикрона, као и оригиналног соја вируса корона, преноси Танјуг. Из компаније „Модерна”су прошле недеље саопштили да њихова нова доза вакцине даје бољи имуни одговор на омикрон него оригинална доза, док је Европска агенција  за лекове ове  недеље почела да разматра материјал адаптиране антиковид вакцине поменутих компанија. САД су кренуле са дистрибуцијом широм земље вакцине против ковида 19 за бебе од шест месеци и старије, а према речима координатора Беле куће за одговор на вирус корона Ашиша Куимара Џаа, доступност вакцина ће се побољшати у наредним данима. Амерички регулатори одобрили су недавно две дозе вакцине „Модерна Инц.” за децу узраста од шест месеци до пет година и Фајзер-Бајонтек имунизацију са три инјекције за децу узраста од шест месеци до четири године. Нејасно је колико ће родитеља вакцинисати своју најмлађу децу, јер од како је вакцина „Фајзер-Бајонтек” одобрена у октобру 2021. године за узраст од пет до 11 година, само је око 29 одсто из ове старосне групе у потпуности вакцинисано, показују подаци америчких савезних служби. Само један од пет родитеља деце млађе од пет година потврдио је да намерава да „одмах вакцинише“ своје дете, показало је истраживање објављено у мају.

С друге стране, Данска уводи четврту дозу вакцине против ковида 19 на јесен за старије од 50 година, као део стратегије за сузбијање ширења болести у наредним месецима. У Данској се бележи пораст броја случајева, након што је нова заразнија БА.5 подваријанта омикрон соја постала доминантна у земљи.
Европска агенција за лекове (ЕМА) упозорила је да варијанте БА.4 и БА.5 омикрон соја вируса постају доминанте у Европи што ће вероватно резултирати повећањем случајева инфекције ковида 19 у наредним недељама. У ЕМА наводе да на основу ограничених података нема доказа да су БА.4 и БА.5 повезани са повећаном озбиљношћу инфекције у поређењу са циркулишућим варијантама БА.1 и БА.2., али упозоравају да са повећање броја инфицираних, као и у претходним таласима, може доћи до повећања хоспитализација, пријема на интензивну негу и броја смртних исхода. Додаје се да су нове под варијанте омикрона отпорније на имунитет добијен вакцинама „Астра Зенеке” и „Фајзера” јер су антигенски више удаљени од основног вируса, преноси Танјуг. Земље се позивају да надзиру кретање и ширење вируса ковида 19, нарочито код старијих од 65 година, а из ЕМА понављају да су вакцинација и примање бустер дозе и даље приоритети у заштити, уз очекивање да ће додатне дозе бити потребне најризичнијим групама у очекивању нових таласа инфекције.

 

Данијела Давидов – Кесар

Можда ти се свиди

Оставите коментар