Почетна » Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији, поручио – „мир и само мир“

Патријарх Порфирије устоличен у Пећкој патријаршији, поручио – „мир и само мир“

од Други Пишу
0 коментар

Патријарх Порфирије, на црквени празник Покров пресвете Богородице, устоличен је у трон архиепископа пећких и патријарха српских у Пећкој Патријаршији, древном седишту поглавара Српске православне цркве (СПЦ). Владика црногорско-приморски Јоаникије предао је патријарху Порфирију панагију, а пре тога је епископ зворничко-тузлански Фотије, члан Синода СПЦ, прочитао грамату о устоличењу патријарха Порфирија. Претходно је са патријархом Порфиријем литургију служило више владика СПЦ, као и других православних цркава.

Патријарх Порфирије је након званичног устоличења позвао Србе и Албанце да заједно граде мир.

„Програм СПЦ и мој програм је мир. Све вернике са овог места позивам да се молимо за све људе, за сву браћу и сестре, све сународнике и оне са којима живимо и пре свих за браћу Албанце да градимо заједно мир као што су градиле српске са албанским породицама које су и у добра и зла времена чували Пећку патријаршију и Високе Дечане“, изјавио је патријарх Порфирије.

Он је додао да на такав позив упутио на почетку обраћања управо да неко не би учитавао неки другачији програм патријарха и читаве српске цркве, осим оног који је записан у јеванђељима.

 

„Програм СПЦ, док многи читавом свету желе да наметну немир и док се повећава опасност од најпогубнијег општег рата, од светске катаклизме, јесте мир и само мир. И то прво помирење, праштање и мир са оним који нам је најближи, који нам је први сусед. Мир као једина могућност опстанка и наше и њихове деце“, рекао је Порфирије.

Оценио је да „свима на Балкану“ треба да буде јасно да имају обавезу да својој деци обезбеде живот у миру.

„Нико други нашој деци не може пружити такву прилику нити је заинтересован да им пружи као ми. Зато данас с овог светог места поручујемо Србима и Албанцима и свима који живе на овим просторима, нађимо у себи снагу, препознајмо Бога и чувајмо једни друге јер жеља за миром сагласна је с основним начелима наше вере и мир је део Божјег промисла за човечанство“, казао је патријарх.

РТС/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар