Почетна » ПДВ на беби опрему се дефинитвно укида, али има једна велика непознаница која МУЧИ РОДИТЕЉЕ

ПДВ на беби опрему се дефинитвно укида, али има једна велика непознаница која МУЧИ РОДИТЕЉЕ

од admin
0 коментар

Изменама закона о порезу на додату вредност и дефинитивно се укида повраћај ПДВ-а на храну и опрему за бебе, али ће примена те одредбе почети вероватно тек од априла следеће године. До тада би требало да буде донета одлука о повећању родитељског додатка.

Влада Србије донела је и коначну одлуку о укидању повраћаја ПДВ-а на беби опрему, што је предвиђено изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност, који би требало да буде усвојен крејам године.

Ипак, како се наводи у тексту самог Закона, та одлука ће се примењивати од дана почетка примене новог закона о финансијској подршци породици са децом.

Наиме, тим прописом се регулише висина родитељског додатка, који би, због укидање повраћаја ПДВ-а за беби опрему, требало да буде повећан.

Висина додатка знаће се почетком нове године

Како је „Блицу“ речено у министарствима финансија и рада, још се не зна колико ће он износити, а о томе би нешто више требало да се зна током јануара.

– Тај посао би требало да буде окончан до априла – рекли су нам у Влади Србије.

Иако је најава укидања повраћаја ПДВ-а за бебе наишла на негативне реакције у јавности, уколико буде повећан родитељски додатак, то би требало да буде боља солуција за родитеље.

Наиме, право на повраћај ПДВ-а имали су само породице са укупним износом примања до 1,01 милиона динара годишње, а родитељски додатак биће увећан свима.

Такође, грађани више неће морати да прикупљају и чувају фискалне рачуне, подносе посебне захтеве и предају их у филијале пореских управа.

До 4.000 динара више?

Ипак, треба сачекати одлуке надлежних министарстава, након чега ће се видети за колики износ ће бити увећан додатак који примају родитељи деце до највише две године старости.

Укидање повраћаја ПДВ-а на опрему за бебе најављено је пре три месеца и тада је „Блиц“ направио рачуницу за колико би родтељски додатак требало да бдуе повећан.

Према нашим прорачунима, породице са децом до највише две године старости могле би да добију 4.000 динара више. Наиме, износ рефундације ПДВ за опрему за бебе у 2016. години је 241.250.311 динара. Када се ова цифра подели са 60.000, за колико се деце тренутно у Србији исплаћује родитељски додатак, испада да ће додатак за свако дете бити већи за 4.000 динара.

Наташа Латковић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

twelve − 4 =