Почетна » Печати у пасошима постају прошлост

Печати у пасошима постају прошлост

од Други Пишу
0 коментар

Држављани Србије, као и носиоци пасоша земаља које нису чланице Европске уније. ускоро више неће добијати печате у пасоше на границама приликом уласка или изласка из држава које су део шенгенског простора.

Како је саопштила Европска комисија за миграције и унутрашње послове, у плану је увођење ЕЕС система (систем за улазак/излаз) који ће бити аутоматизован ИТ систем за регистрацију путника из трећих земаља, како носилаца виза за краткорочни боравак, тако и путника без визе, сваки пут када пређу границу ЕУ.

Систем ће регистровати име особе, врсту путне исправе, биометријске податке (отисци прстију и снимљене слике лица) и датум и место уласка и изласка, уз пуно поштовање основних права и заштите података. Такође ће евидентирати одбијања уласка.

„ЕЕС ће заменити постојећи систем ручног печатирања у пасоше, који је дуготрајан, не даје поуздане податке о граничним прелазима и не дозвољава систематско откривање прекорачења путника који су премашили максимално дозвољено трајање боравка“ – наводи се на сајту Европске комисије за миграције и унутрашње послове.

Они наводе да ће ЕЕС допринети спречавању нерегуларних миграција и помоћи у заштити безбедности европских грађана.

„Нови систем ће такође помоћи држављанима трећих земаља да лакше путују, а истовремено ће ефикасније идентификовати особе које прекораче боравак, као и случајеве преваре са документима и идентитетом. Поред тога, систем ће омогућити ширу употребу аутоматизованих граничних контрола и самоуслужних система који су бржи и удобнији за путника“ – навела је ова институција.

Европска агенција за оперативно управљање великим ИТ системима у области слободе, безбедности и правде (еу-ЛИСА) је одговорна за развој и управљање системом. Очекује се да ће ЕЕС бити оперативан крајем маја 2023.

ЕЕС је међу мерама које се предузимају у оквиру Безбедносне уније и помоћи ће у постизању циљева Европске агенде о безбедности, посебно у погледу управљања границама и спречавања прекограничног криминала и тероризма.

Европска комисија је представила предлог за ЕЕС 6. априла 2016. Након преговора са Европским парламентом и Саветом, законодавци су постигли договор у јулу 2017. Уредба о ЕЕС-у, заједно са циљаним изменама Шенгенског граничног законика, усвојена је 20. новембра 2017. и ступила је на снагу 29. децембра 2017.

Директно/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар