Почетна » ПЕДЕРУС НАПАДА СРБИЈУ Чим покушате да га се отарасите, БАЦА ОТРОВ НА ВАС

ПЕДЕРУС НАПАДА СРБИЈУ Чим покушате да га се отарасите, БАЦА ОТРОВ НА ВАС

од admin
0 коментар

Не само што нам овог лета опекотине прете од претераног излагања сунцу, већ је могуће задобити их и током ноћи, док се седи уз светлост лампи! Наиме, када сунце зађе, опекотине могу да се јаве од токсина инсекта „педерус“, која своје жртве напада искључиво док седе под неком светлошћу, јер је то привлачи.

Ове године велика је најезда инсеката „педерус педерус“ (Паедерус), које нападају ноћу, баш као и комарци. Они не уједају, већ испуштају отров из стомака оног момента када покушате да их се отарасите руком. Тако заправо само растрљате њихов отров по својој кожи.

И тако настаје „дерматитис педерус“ (Паедерус дерматитис), разлог због кога је потребно јавити се лекару.

Čuvajte se insekta

– Ове године дерматолоше ординације су пуне људи који су задобили опекотине од овог инсекта. Свакодневно бар 10 одсто пацијента је дошло због алергије која је настала од токсина овог инсекта – објашњава др Горана Исаиловић, дерматовенеролог.

Она појашњава да су људи углавном збуњени и да сви до једног прво мисле да је реч о херпесу, јер буба не уједа и самим тим не оставља никакав траг. То је и разлог зашто се ни не посумња да је за све крив инсект.

Прво црвенило, па пецкање, па опекотина

На месту где овај инсект испусти токсин, како објашњава др Исаиловић, настаје црвенило, а најчешће страдају руке, врат, ноге, лице, предео око ока.

Opekotina

– То место онда почиње да пецка, као када се опечете о жар цигарете. Настаје права опекотина, која је непријатна, али нестаје брзо. Након седам дана све се повлачи. Обично се користе препарати који локално смирују упалу. Међутим, док лечење траје треба се склањати са сунца, да не би флека, која ипак остаје, постала још израженија – саветује др Исаиловић.

Соња Тодоровић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар