Почетна » Пекари најавили поскупљење хлеба

Пекари најавили поскупљење хлеба

од Други Пишу
0 коментар

Председник Удружења пекара Србије Зоран Пралица изјавио је данас да хлеб „сава“ сигурно неће поскупети до краја ове године, а након тога ће се направити калкулација са новим ценама струје, нафте и гаса, како би се видело колико су порасли трошкови производње.

Он је за Бету рекао да пекари добијају брашно из робних резерви по 24,20 динара по килограму, али само за производњу хлеба „сава“ који у малопродаји кошта 54 динара, па је постигнут договор са државом да се цена не повећава до краја године.

„Пекари склапају појединачне уговоре за куповину електричне енергије и гаса, па ћемо видети колико ће то подићи трошкове производње. Највећи проблем нам представља раст цене нафте јер када она поскупи расте цена транспорта и сваке врсте амбалаже“, рекао је Пралица.

Додао је да пекари за пецива купују брашно по тржишним ценама од 33-34 динара по килограму, па су због тога поскупела, али да увек нижим ценама неколико производа покушавају да привуку купце.

Цена обичних пецива, како је рекао, још може да се држи под контролом, али филованих никако јер је скуп материјал.

Пралица је рекао и да су трошкови производње хлеба порасли због повећања зарада запосленима, па продавци примају не као раније 35.000-40.000 динара, него 70.000 динара, а пекари од 120.000 до 180.000 са ноћним радом.

Цене хлеба у окружењу, у Хрватској, Италији, Грчкој, су према његовим речима неколико пута веће него у Србији, па нема векне испод 200 динара.

„У Србији има много пекара и конкуренција је велика што обуздава раст цена, али треба знати да свака пекара мора дневно да има пазар 50.000-60.000 динара да би била на ‘нули’, односно покрила само трошкове, без зараде“, рекао је Пралица.

Додао је да пекари имају 45 врста трошкова, од класичних за брашно, енергенте, зараде, до трошкова фирмарина, ношења на анализу производа сваког месаца и других.

Poskupeo hleb u Užicu Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар