Почетна » „ПЕВАМ МАМИ ДА СЕ ПРОБУДИ“ Мала Марија обрадовала се новој нади да ће јој мајка након седам година изаћи из коме

„ПЕВАМ МАМИ ДА СЕ ПРОБУДИ“ Мала Марија обрадовала се новој нади да ће јој мајка након седам година изаћи из коме

од admin
0 коментар

Седмогодишња Марија од Деда Мраза тражи само једно – оздрављење њене маме Данијеле Ковачевић (24) која је већ седам година у будној коми.

– Када крећем у школу, најпре се поздравим с мамом. Онда питам баку да ли јој је дала лек – каже Марија, чија је мајка пре седам година, након порођаја, када је њу донела на свет, због сепсе запала у будну кому.

Свих седам година Данијела је у постељи, а њена Марија сваког дана припрема по један цртеж или мајци отпева и одрецитује песму у нади да ће допрети до ње.

Ћеркица се радује свакој маминој реакцији, јер је то једина комуникација коју има са њом.

– Марија брине о Данијели као одрасла и стално ме запиткује о стварима које је њена мама волела док је била здрава. Прикупља информације о омиљеној Данијелиној боји, местима на које је волела да иде. Ишчекује њено оздрављење и жели да буде спремна када до тога дође и да је изненади свим што је научила – прича кроз сузе Данијелина мајка Весна.

Danijela pre pada u komu

Данијела пре пада у кому

Њена ћерка је пре седам година запала у будну кому и није никог препознавала, нити се померала. Потом је уз рад лекара успела да помера ноге и руке. Лекари су је научили и да гута храну. Недавна терапија у Немачкој дала је нову наду.

– Колико сам се само радовала због тога. Напредак је велик, јер нико ко је доживео такву трауму не би могао да има функције какве она има, али јој је неопходна рехабилитација како би се њено стање одржало и поправило – прича Данијелина мајка Весна која не посустаје седам година у борби да ћерку ишчупа из болести.

У клиници Форцхајм у Немачкој Данијели дају добре шансе да успостави свесну комуникацију са околином. Међутим, за транспорт, лекове и наставак терапије потребно је 65.000 евра, а тај новац немамо

Данијелина мајка Весна
Тромесечни овогодишњи боравак у Немачкој је прва озбиљнија терапија на којој је Данијела била ван Србије, захваљујући људима добре воље који су донирали новац.

– Оптимистичне вести су стигле из клинике Форцхајм у Немачкој где Данијели дају добре шансе да успостави свесну комуникацију са околином. Међутим, новац који је потребан за транспорт, лекове и наставак терапије је 65.000 евра које ми немамо. Тим новцем би Данијела добила три месеца терапије са шест сати дневно интензивног рада са њом, што би дало ефекта – говори Весна.

U budnoj komi od porođaja: Danijela sa majkom Vesnom

У будној коми од порођаја: Данијела са мајком Весном

У међувремену, долазак медицинске сетре која брине о Данијели не може да прође без њене ћерке Марије. Упија све како би и сама знала да брине о мајци.

– На Марију реагује увек исто. Невероватно је мирна када је њено дете покрај ње. Сигурна сам да је то оно исконско унутар сваке мајке. Примире се једна уз другу и тако непомично леже. То не може бити случајно. Такви знаци нам дају наду да идемо даље и да се боримо за Данијелино оздрављење – прича Весна.

Породици је за Данијелине пелене које свакодневно мења на три сата, храну и лекове потребна просечна плата. Весна каже да у Данијелином опоравку учествује и ужа и шира породица, сналазе се како ко може, међутим, новац за терапије у иностранству не могу сами да прикупе. Зато је отворен хуманитарни СМС број 1727 на који се може донирати 100 динара по поруци.

Борац је, а немоћна сам да јој помогнем

Данијела је једина у Србији која је толико дуго у будној коми, а Весни се дешава да док гледа своју ћерку, види у њеним очима да је она дозива у помоћ. Али њена мајка не зна како да јој помогне.

– Ухватим је како ме посматра. Бојим се то и да изговорим. Као да ми каже „мама, помози ми, уради нешто и ишчупај ме“. Тада сам најнемоћнија, али сам сигурна да је моја Данијела велики борац и ту сам да јој будем ветар у леђа – прича Весна.

Слађана Аничић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

3 × three =