Почетна Друштво ПИЛОТА НАТЕРАЛИ ДА СЛЕТИ У СУРЧИН: Омер Мехић пред пад тражио да се спусти код ВМА!

ПИЛОТА НАТЕРАЛИ ДА СЛЕТИ У СУРЧИН: Омер Мехић пред пад тражио да се спусти код ВМА!

од admin
0 коментар

Пилот више пута инсистирао на томе да се спусти на ВМА или у Батајницу. Контрола лета га је приморала да крене ка аеродрому „Никола Тесла“ Аргумент био да је тамо све спремно за бебу.

Пилот Омер Мехић је пре пада хеликоптера више пута тражио да слети на хелиодром ВМА или на аеродром у Батајници, али је пристао да крајња дестинација ипак буде аеродром „Никола Тесла“, како је од њега тражено, кад му је речено да је све спремно за прихват болесне бебе, показује извештај војне комисије.

Како је тад саопштено, болесну бебу је на аеродрому чекао санитет Института за мајку и дете, а било је најава и да ће се појавити министар здравља Златибор Лончар. Срето Малиновић, бивши заменик команданта РВ и ПВО, каже да је спорно то што су од пилота тражили да слети у Сурчин јер није познавао терен.

– Војни пилоти ретко слећу на аеродром и на прсте руке се може набројати колико пута је неки војни пилот слетео у Сурчин. Ове две дестинације је пилот тражио из безбедносних разлога, јер ту процедуру зна и небројено пута ју је увежбавао – напомиње Малиновић и додаје:

– Војни пилоти знају ВМА и Батајницу као своје двориште, познају сваки њихов гун и истренирани су да реагују. Чак и да постоји ризик од несреће, много је мањи него кад се слеће на непознати терен. А онда је пред њега испостављен сентиментални захтев, да је све припремљено за прихват бебе, и тада пилот, колико год да је искусан био, није успео да савлада те услове, а да последице не буду трагичне. Кад сте у јавности приказани као херој и спасилац, пробајте ви да одбијете да слетите на дестинацију на којој је све спремљено на долазак бебе – каже Малиновић.

 

Разговор пилота и Контроле лета

Посада је, како пише у извештају, при повратку добила информацију од Контроле лета да очекују слетање на аеродром „Никола Тесла“, а затим је два пута инсистирала на томе да се слети на ВМА и тражила податке о метео ситуацији:
Контрола лета: Очекујемо слетање на аеродром „Никола Тесла“.
Пилот: Дестинација нам је Бањички вис (ВМА).
Контрола лета: Место слетања је аеродром „Никола Тесла“.
Пилот: Слећемо на Бањички вис (ВМА), доставите нам податке о метео ситуацији.
Пилот, након добијених информација: Због видљивости имаћемо проблема да слетимо на Бањички вис (ВМА), ишли бисмо на Батајницу.
Контрола: Наставите према Београду.
Пилот: Настављамо ка Бањичком вису (ВМА).
Контролор лета: Комплетан прихват бебе организован је на аеродрому „Никола Тесла“.
Пилот: Потврђујем, дајте инструкције за слетање на аеродром „Никола Тесла“.

 

(kurir)

Можда ти се свиди

Оставите коментар