Почетна » Питали смо пензионере чега су морали да се одрекну због поскупљења, одговор је јасан: „Свега“

Питали смо пензионере чега су морали да се одрекну због поскупљења, одговор је јасан: „Свега“

од Други Пишу
0 коментар

За 1,7 милиона пензионера у Србији пензије су повећане за девет одсто. Екипа портала Нова.рс разговарала је са пензионерима у Београду, који су подељеног мишљења – некима ће повећање значити много, неки га, услед свих поскупљења неће ни осетити. Открили су нам и да се, усред златног доба о којем свакодневно слушамо, највише одричу – хране.

Пензија ће бити повећана за девет одсто за све пензионере у Србији, а ово је прво од два најављена повећања пензија. Следеће повећање од 12,1 одсто следи у јануару, након којег ће пензије бити веће за 20,1 одсто, и то у периоду од два месеца. У новом износу, пензије ће по први пут бити исплаћене у децембру.

Питали смо београдске пензионере колико ће им ово повећање значити, а мишљења су подељена – некима ће значити много, а неки неће ни осетити да имају коју хиљаду динара више у месечном буџету.

Један пензионер са којим смо разговарали каже да ће му ово повећање сигурно значити.

„Највећи део пензије ми оде на храну и за унуке“, каже кроз осмех наш саговорник и додаје да постоје ствари којих је морао да се одрекне, али је битно „да су сви живи и здрави“.

Ипак, не мисле сви пензионери да ће им повећање претерано значити. Тако један Београђанин каже за Нова.рс да месечно прима свега 29.000 динара, те не зна да ли ће осетити прво повећање од девет одсто. Највећи део примања, овај пензионер даје за основне потрепштине – храну и лекове.

„За лекове заправо дајем више од пола. Свега сам се одрекао“, искрен је наш саговорник.

Он каже да сада купује мање меса, млека, јогурта. Заправо – мање свега.

С друге стране, новопечени пензионер, који не ради тек нешто више од годину дана, каже за Нова.рс да свако повећање значи сада, када све око нас поскупљује, а поготово храна, која представља његов највећи издатак.

„Одрекао сам се углавном путовања, а битно је да за храну имам“, каже саговорник нашег портала.

Упитана да ли ће јој значити повећање пензије од девет одсто, једна пензионерка кратко одговара: „Па и не баш“.

„Пола пензије ми оде на лекове, а друга половина на све остало. Свега сам се одрекла“, поделила је она са нама.

Још један пензионер истиче да ће му повећање пензије значити, а каже да највише новца на месечном нивоу од пензије издваја за станарину и рачуне.

Ипак, његов суграђанин са којим смо такође разговарали није сагласан. Наиме, он сматра да ће повећање пензије од девет одсто тешко осетити, с обзиром на то да да су порасле цене свега. Значиће, сматра он, али са закашњењем.

„Највише дајем на храну. Није нека велика пензија, али потрошња мора мало да се мањи, највише за храну“, каже наш саговорник и кроз осмех додаје да, ако ништа друго, барем ћемо бити здрави јер једемо мање.

Разговарали смо и са Београђанком која не прима пензију, али је њен супруг пензионер, и управо од његове пензије живе. Како каже, пензија је мала и њих двоје једва спајају крај с крајем.

„Много чега смо морали да се одрекнемо. Поскупљења су веома велика, једва издржавамо. Ако морамо, радимо и нешто ситно са стране“, поделила је ова Београђанка са екипом портала Нова.рс.

Колике ће бити пензије?

Приликом исплате пензије у децембру, старији грађани Србије добиће већи износ него до сада, али се ни тај износ неће дуго задржати, с обзиром на то да је наредно повећање пензија најављено већ за почетак године. Сада су пензије веће за девет одсто, а у јануару следи ново увећање, од 12,1 одсто.

Тако ће просечна пензија, која је према подацима из августа износила 30.965 динара, сада бити 33.751, односно 2.786 динара виша. Када се на то дода јануарско повећање, просечна пензија ће изностити 37.834 динара, односно за тачно 4.000 више.

Што се тиче пензионера са најмањим месечним примањима, они су до сада живели са свега око 10.000 динара. Они ће, након повећања у новембру и јануару, имати месечна примања тек нешто виша од 12.000, односно пензије ће им бити веће за око 2.200 динара. Они пензионери чија су месечна примања између 10.000 и 15.000 динара, имаће пензије за око 3.300 динара веће. Иначе, они чине око 11,5 одсто укупног броја пензионера у Србији.

Чак 260.000 најстаријих грађана наше државе живи са примањима од 15.000 до 20.000 динара, а они ће, закључно са јануарским повећањем, месечно добијати до 4.000 више. Иначе, ово је највећа група пензионера у Србији.

Свега око 1.000 пензионера има месечна примања од 155.515 динара добиће повећање од 34.500.

Када су у питању пољопривредни пензионери, са примањима од око 13.200 динара, они могу да очекују повећање од 2.900 динара.

Дуња Марић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар