Почетна Друштво КОМАРЦИ ВОЛЕ ЗНОЈ, ЦИГАРЕТЕ И АЛКОХОЛ Како да се заштитите од вируса западног Нила и који су симптоми

КОМАРЦИ ВОЛЕ ЗНОЈ, ЦИГАРЕТЕ И АЛКОХОЛ Како да се заштитите од вируса западног Нила и који су симптоми

од admin
0 коментар

Ако вам нагло скочи температура, имате главобољу, бол у грлу, леђима, мишићима и зглобовима, осећате се уморно, приметите благи пролазни осип на кожи и увећане су вам жлезде, могуће је да сте заражени вирусом западног Нила, па би требало да се обратите лекару.

У Србији су два пацијента оболела од вируса западног Нила, и они су због тога хоспитализовани у Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, саопштио је јуче институт „Батут“. Оболеле особе су из Београда и то са општина Нови Београд и Звездара, старије су од 60 година, хронични су болесници и спадају у категорију са повећаним ризиком.

Наведени симптоми вируса западног Нила слични су онима које имате кад добијете грип. У чак око 80 одсто случајева уједа комараца, међутим, код људи се не јављају никакви симптоми и здравље им није угрожено. Ипак, најугроженији су хронични болесници, код којих може да дође до енцефалитиса или менингитиса.

Домаћи комарац преноси вирус

Вирус западног Нила пронађен је у комарцима из рода кулекс, који припада такозваним урбаним комарцима који свој развојни циклус започињу у слабо проточним каналима, барама, саксијама са цвећем, конзервама.

– Развојни циклус је исти за све комарце и он у зависности од температуре траје од 10 до 14 дана (и дуже уколико је хладније време) од јајета до одраслог комарца. Оно што је карактеристично за припаднике рода кулекс је да се могу развијати на нашим терасама, у баштама, сливницима, шахтовима и септичким јамама у непосредној близини наших домова. Из тог разлога је битно да грађани уклоне све стајаће воде из своје околине, да не чувају воду у кантама или бурићима, а уколико се то чини да се обавезно мења на пет дана. Затим, да се исушују баре, чисте и косе канали, уређују зелене површине – објашњава др вет. мед. Бранислав Пешић из Завода за биоциде.

Зашто неке људе комарци више, а неке мање боду

Он појашњава да комарце привлачи угљен диоксид који издишемо, топлота нашег тела и мириси наше коже који су опет специфични за сваку особу.

– Поред овога и друге ствари привлаче комарце, као што су конзумација алкохолних пића, цигарете, јаки парфеми и мириси, као и одећа светлих боја. Појачана физичка активност доводи до убрзавања дисања, повећања температуре тела и лучења зноја што посебно привлачи комарце – објашњава др Пешић.

Како да се заштитите

– Приликом одласка у природу носите одећу дугих рукава и користе одговарајуће репеленте као заштиту од убода комараца, посебно у сумрак и пред зору, када су комарци и најактивнији
– Избегавајте шетњу кроз високу траву, жбуње, неуређене зелене површине, као и по неуређеном приобаљу река
– Поставите мреже за комарце на прозоре и врата
– Уклоните све старе гуме, конзерве, тегле, тацне, саксије и све остале предмете у којима се може задржавати вода која је неопходна за полагање јаја и даљи развој ларви, а које се налазе у близини стамбених објеката или кућа у природи

Соња Тодоровић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар