Почетна » Планирате полагање вожње? Спремите се и за поскупљења у ауто-школама

Планирате полагање вожње? Спремите се и за поскупљења у ауто-школама

од Други Пишу
0 коментар

Ауто-школе ће неминовно повећати цене обуке за нове возаче. Све скупље гориво, повећана цена рада и закупа локала, неки су од фактора због којих ће власници ауто-школа морати да коригују цену својих услуга. За портал Нова.рс је ова информација потврђена – повећања цене ће бити, али оно неће бити енормно.

Како за Нова.рс истиче Милан Крстић, председник Асоцијације ауто-школа Србије, свака ауто-школа је прича за себе те, у складу са тим, не може се прецизирати колико ће која подићи цене својих услуга.

„На пример, нека школа има свој полигон, док нека плаћа закуп, тако да свака од њих има другачије трошкове“, каже Крстић.

Иначе, када је у питању минималнна цена обуке за будуће возаче, њу одређује Влада, а последња корекција цене донета је 2012. године и није се мењала до данас.

„Иако је горња граница отворена, то јест ауто-школа може да одлучи колико ће максимално наплаћивати, 99 одсто њих се труди да обука буде што јефтинија, како би имали што више полазника“, каже наш саговорник.

Ипак, он истиче да је неопходно да до корекције цене дође.

„У односу на 2012. годину, када је последњи пут одређена минимална цена, све је поскупело. Минимална цена рада тада је била око 100, сада је око 200 динара, гориво је било 120, сада је 220, закуп локала је тада коштао 250 евра, сада без 400 не можете да пронађете одговарајуће просторије“, каже Крстић.

Саговорник портала Нова.рс каже да ће корекције цене бити сигурно, али да она неће бити „енормна“.

Како каже, власници ауто-школа неће моћи да опстану у послу уколико не повећају цене, с обзиром на све више цене онога што је за њихов рад кључно – горива. Ипак, он напомиње да нова цена неће премашивати 100.000 динара, како су спомињали поједини београдски инструктори.

Колико сада кошта обука?

Цене обуке варирају од школе до школе, али је просечна цена по теоријском часу око 350 динара, а процењује се да се ове цене неће мењати. Часови практичне обуке крећу се од 50.000 до 55.000 динара. Када се на то додају и трошкови теоријског и практичног испита, прве помоћи и лекарског прегледа, будући возач треба да плати у просеку 75.000 динара.

Дуња Марић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар