Почетна » ПЉАЧКА У 3 КОРАКА Послодавци ојаде труднице, а ДРЖАВА их онда докрајчи

ПЉАЧКА У 3 КОРАКА Послодавци ојаде труднице, а ДРЖАВА их онда докрајчи

од admin
0 коментар

Труднице и породиље којима послодавац по годину дана није плаћао накнаде када и добију заостале исплате држави морају да плате већ заборављени солидарни порез.

Закон о солидарном порезу важио је од 1. јануара до 31. октобра 2014. и њиме је са 10 одсто била опорезована свака плата већа од 60.000 динара. Многим радницима, међу њима и трудницама и породиљама на одсуству, који имају мању плату од 60.000 динара послодавци месецима нису исплаћивали плате и накнаде. Међутим, некима од њих примања су исплаћена накнадно и то одједном – тако да је збир премашио износ од 60.000 динара.

Будући да је реч о примањима која се односе на период док је закон о солидарном порезу још важио, иако се нека исплаћују тек ових дана, Пореска управа је решила да поменути збирни износ опорезује са 10 одсто. Опет накнадно.

Ова накнадна памет бахатих послодаваца и неспособне државе многе породиље коштала је и новца и живаца.

– Током целе прошле године била сам на породиљском одсуству. Како се дешавало да су плате нередовно исплаћиване, па је некада исплаћивано и две плате у једном месецу, а следећег месеца ниједна, мени су додатно опорезовали зараду солидарним порезом. Тиме се крши Закон о финансијској подршци породици са децом – тврди за „Блиц“ породиља Марија Б.

У Пореској управи (ПУ) кажу да се солидарни порез наплаћује на сваки уплаћени износ који је преко 60.000 динара и да нису предвиђени изузеци.

– Закон је предвиђао умањење прихода независно од тога за који период је исплата извршена – кажу за „Блиц“ у ПУ.

Удружење „Родитељ“ за овај пропуст криви послодавце.

– Пореска управа не може да зна да ли је то кумулативна уплата или не. Послодавац је крив за то јер ако већ касни са исплатом, треба да је изврши на различите налоге. Тако би Пореској управи било јасно да је то износ мањи од 60.000 и да није опорезив – каже Драгана Сочанин, председница Удружења „Родитељ“.

Како отимају новац

1. Послодавац више месеци касни са исплатом плате или накнаде за период када је важио солидарни порез

2.Послодавац након престанка важења солидарног пореза уплаћује више плата или накнада, тако да збир премаши 60.000 динара

3. Држава одмах узме 10 одсто те суме, иако је престао да важи солидарни порез јер је реч о заосталим примањима из времена важења солидарног пореза

 

(blic)

Можда ти се свиди

Оставите коментар

14 + 16 =