Почетна » Пљуште откази у фабрици Грунер, нису поштеђене ни самохране мајке: Од Србије добили три милиона евра, Вучић их хвалио, а сада остављају раднике на цедилу

Пљуште откази у фабрици Грунер, нису поштеђене ни самохране мајке: Од Србије добили три милиона евра, Вучић их хвалио, а сада остављају раднике на цедилу

од Други Пишу
0 коментар

“То је велика ствар за нашу земљу”. Тако је председник Србије Александар Вучић у октобру прошле године говорио о немачкој фабрици Грунер, приликом отварања погона у Власотинцу. Тада је најављено да ће посао добити 200 људи, али чини се да ће од њих остати “шака јада”, јер је у току други талас отказа за само месец дана. Овог пута, без радног места остаће 67 људи.

Руководство фабрике Грунер у Власотинцу обавестило је своје раднике да је пала одлука – без посла остаје 67 радника. Они ће, наиме, утврдити који радници су вишак, те за њих у фабрици више неће бити места.

Радници су о овој одлуци обавештени преко огласне табле, на коју је окачена службена белешка о утврђивању вишка радника.

Према сазнањима “Нове”, тридесетак радника већ је “отпало”.

Како за “Нову” каже Јелена Милошевић, народна посланица из редова Странке слободе и правде (ССП), фабрика Грунер потписала је споразум са општином Власотинце, којим се обавезала да запосли 200 радника. Поред тога, део уговора обевазао је Грунер да, у периоду од пет година, никога од тих 200 радника не отпусти.

“Уговор о уступању земљишта Грунеру од општине Власотинце потписан је пре три године. Према том уговору, Грунер је био у обавези да запосли 200 радника. То није испоштовано, радници су само премештани из погона у погон. Такође, не сме да буде отпуштања у року од пет година од потписивања уговора, до чега су остале још две године”, каже Милошевић.

Информације о овом случају покушали смо да добијемо и од Грунера, али одговоре на питања која смо им упутили нисмо добили до закључења овог текста.

Како саговорница “Нове” даље објашњава, у случају кршења уговора, Грунер је у обавези да плати уступљено земљиште по тржишној цени.

А ово није први пут да Грунер крши уговор. Наиме, отпуштања у Грунеру почела су у априлу. Тада је без посла остало тридесетак радника. Они су тада испричали да су отпуштени “на превару и под уценама”. Како су недавно рекли, нико није поштеђен – отказ је добила и самохрана мајка, као и човек којем је остало још само неколико дана до инвалидске пензије.

Нагласили су да им је “на брзину подметннут” споразумни прекид уговора о раду, уз обећање да ће, ако потпишу, на посао бити враћени у августу. Тек након потписивања, сазнали су да су изгубили и право на накнаду Националне службе за запошљавање, као и на отпремнине.

Једна од отпуштених, самохрана мајка Ана Станковић, добила је отказ у “првом кругу” отпуштања. Она је тада за Н1 рекла да је радила у трећој смени, а да је у 8.39 сати добила позив од пословође да се јави у трпезарију код секретарице. Са још тридесетак радника је потписала је нешто чега, како каже, није ни била свесна.

„Једино што имамо право да се пријавимо као незапослена лица на бироу и добили смо обећање да ћемо од 1. августа бити враћени на посао, али то је само усмена изјава, немам написмено. Буквално смо остали на улици без посла и у кредитима до гуше“, рекла је тада.

Из Грунера су тада негирали да је уопште било отказа, али да ће највероватније, услед смањене потражње због рата у Украјини број запослених бити смањен.

Тек након писања медија, на огласној табли је објављена одлука да се отпуштеним радницима исплате стимулативне отпремнине.

Три милиона евра од државе
Четврти погон немачке фабрике “Грунер” у Власотинцу отворен је у окторбу прошле године, а догађају је присуствовао лично председник Србије Александар Вучић.

Пре самог отварања, Вучић је рекао да је држава дала компанији субвенцију од 3,2 милона евра.

“Ова компанија уложила је 3,5 милиона евра за нови погон, а ту су И плате. Посебно сам срећан што сам видео много деце која су изашла из средње школе. Ја мислим да је то велика ствар за нашу земљу”, рекао је Вучић на отварању погона.

Поносно је додао да су плате у том крају са 238 дошле на 437 евра – као да је 51.000 динара довољно новца за достојанствен живот.

Иначе, више бивших радника Грунера рекло је да су зарађивали око 40.000 динара месечно.

 

Једна од запослених рекла је да је једног месеца, са шест сати ноћног рада примила 45.385 динара, док је њена колегиница добила 38.000 – мање од законски прописане минималне зараде.

Foto: Nova

Дуња Марић      Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар