Почетна » Победа четири компаније Унитед Групе: Телеком изгубио спор од 80 милиона евра

Победа четири компаније Унитед Групе: Телеком изгубио спор од 80 милиона евра

од Други Пишу
0 коментар

Првостепени суд у Београду у потпуности је одбио вишемилионски одштетни захтев компаније Телеком Србија за накнаду штете за наводну непоштену тржишну утакмицу који је државни телекомуникациони оператор поднео против компанија Унитед Група и СББ, као и телевизије Н1 и портала нова.рс, саопштено је из Унитед Групе.

Овом судском одлуком Привредног суда у Београду спречен је покушај Телекома Србија да утиче на уређивачку политику независних медија Н1 и нова.рс и онемогућен је захтев да престану извештавање о активностима државне компаније Телеком, како би грађани отежано долазили до информација од јавног интереса, наводи се у саопштењу Унитед Групе.

Телеком Србија је, како се подсећа у саопштењу, на суду захтевао несвакидашњих 80 милиона евра одштете, тврдећи да независни медији Н1 и нова.рс пласирају лажне информације и крше новинарски кодекс у извештавању о компанији Телеком Србија.

Међутим, Привредни суд у Београду је тужбени захтев одбио као неоснован, те одбацио захтев Телекома Србија да се утврди да је медијско извештавање о овом предузећу у државном власништву представљало акт нелојалне конкуренције, истиче се у саопштењу.

Телеком је, како се додаје, кроз читав судски поступак свесно занемаривао да је улога медија у демократском друштву да грађане извештавају о темама од јавног интереса, укључујући и о спорним радњама предузећа у државном власништву, које највиши државни званичници континуирано означавају стратешким ресурсом истих тих грађана. Телеком Србија је кроз уопштене захтеве, као и непоткрепљени високи износ наводне штете, покушао да издејствује престанак извештавања о Телекому и уклањање текстова који им нису одговарали, односно да утиче на уређивачку политику независних медија, истиче Унитед Група.

Суд је у првом степену адекватно одговорио на ове покушаје Телекома, те закључио да није било никаквих радњи нелојалне конкуренције од стране компанија које послују у оквиру Унитед Групе, оцењују у овој компанији. Овакви закључци суда су, како се додаје, утемељени на вишегодишњој пракси и додатни су показатељ да је тужба представљала вид злоупотребе од стране Телекома Србија.

Конкретни повод за тужбу је представљало незадовољство компаније Телеком Србија извештавањем медија Н1 и нова.рс у периоду од јуна до августа 2020. године, који су се тицали истраживања исплативости аквизиција Телеком Србија над десетином кабловских оператора у Србији током 2018. и 2019. године, текстова некадашње чланице Савета за борбу против корупције Јелисавете Василић о начину пословања Телекома, као и извештавања о питањима оправданости одређених пословних потеза попут куповине спортских права, генералне профитабилности Телекома Србија и транспарентност пословања, подсећају из Унитед Групе.

Због неосноване тужбе Телеком Србија, ће, у случају да другостепени суд потврди пресуду, платити само на име судских трошкова најмање три милиона динара и тако због неоправданих напада на медије расипати новац грађана Србије, указују из Унитед Групе.

Медији у оквиру Унитед Групе ће, у складу са својом независном уређивачком политиком, наставити и даље професионално и објективно, да информишу грађане о свим темама од јавног значаја, поручује се у саопштењу. Притисак Телекома Србија или неког трећег, бесмисленим и неутемељеним тужбама, их у томе неће спречити, закључује Унитед Група.

Н1/Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар

one × three =