Почетна » Почиње скрининг на СМА у још једном породилишту у Србији

Почиње скрининг на СМА у још једном породилишту у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Од данас неонатални скрининг на спиналну мишићну атрофију (СМА) спроводиће се у још једном породилишту у Србији, а то је Гинеколошко-акушерска клиника Клиничког центра Крагујевац.

Етички одбор те здравствене установе дао је дозволу за покретање пројекта, истиче руководилац овог пројекта у Београду др Милош Бркушанин за Телеграф, а то је оно што је било неопходно за проширење скрининга на друго породилиште у земљи.

Како је раније рекао, средства су била обезбеђена у сарадњи са фармацеутским компанијама, које су финансијски покриле и једногодишњи пројекат у ГАК „Народни фронт“ у Београду, а које су касније одобриле и додатна средства за наставак тестирања новорођенчади у тој установи.

Са државног врха у међувремену стигле су најаве да ће скрининг у неком будућем часу бити проширен на подручје целе земље о трошку РФЗО.

Шта је скрининг новорођенчади?

Реч је о медицинској процедури која се врши непосредно по рођењу. Бебама се из пете вади капљица крви која се потом анализира на: фенилкетонурију, о чему смо недавно писали, конгениталну хипотиреозу и цистичну фиброзу. Четврта болест на коју је могуће тестирати новорођенче јесте спинална мишићна атрофија, а тестирање се засад спроводи само за бебе рођене у ГАК „Народни фронт“ и -од данас – у КЦ Крагујевац.

Захваљујући скринингу, евентуално оболеле бебе откривају се на време. У случају тешке неуромишићне болести, као што је СМА, смисао скрининга огледа се и у обезбеђивању правовремене терапије, која, наводе стручњаци, омогућује потпуно нормалан раст и развој оболеле деце.
Иначе, у КЦ Крагујевац годишње се роди до 2.500 беба. У периоду од априла прошле до априла ове године, у „Фронту“ је скрининговано нешто мање од 7.000 беба. Код две је откривено ово наследно обољење и посредно, код старијег брата једне од њих.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Телеграф/Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар