Почетна » Покренут портал за праћење пожара на пољопривредним подручјима

Покренут портал за праћење пожара на пољопривредним подручјима

од Други Пишу
0 коментар

Интернет портал дим.рс преко којег ће моћи да се детектују и прате пожари на пољопривредним подручјима у Србији представљен је данас у згради Уједињених нација у Београду.

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) упозорава да ови пожари обично настају као последица људских активности, као што је пракса паљења жетвених остатака.

Портал дим.рс има за циљ подизање свести грађана, а нарочито пољопривредних произвођача, о штетности и опасности коју може проузроковати пракса несавесног спаљивања усева, наводи се у саопштењу, а путем портала грађани ће моћи да пријаве пожар и тако учествују у чувању животне средине.

„Грађани са својих мобилних телефона могу да пошаљу слику и локацију пожара. Подаци о пожарима доступни су на интерактивној мапи на порталу, а као додатна функција омогућено је и праћене квалитета ваздуха у Србији. Такође, статистички подаци о пожарима почевши од 2015. године до данас се могу бесплатно преузети са портала“, објаснио је Гордан Мимић, научни сарадник Института „БиоСенс“ који је осмислио решење.

Подаци прикупљени на порталу, омогућиће да се лакше сагледа број и учесталост пожара на пољопривредним парцелама, што ће представљати основу за даљу анализу и боље разумевање ове појаве.

Како се истиче у саопштењу, превенција паљења жетвених остатака допринеће смањењу загађења и побољшању квалитета ваздуха у Србији.

Портал дим.рс је одлична основа, међутим, потребно је да се у циљу решавања овог проблема увежу све надлежне институције и да се ефикасније примењује казнена политика предвиђена законом, изјавио је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Богићевић.

Реализацију портала дим.рс подржао је УНДП, као једну од 14 најбољих идеја за смањење загађења и побољшање квалитета ваздуха у Србији, пристиглих на Изазов „Иновације за чистији ваздух“, у марту прошле године, а покретање портала дим.рс се надовезује на кампању о штетним последицама паљења жетвених остатака „Не пали стрњику“, коју је УНДП спровео заједно са Минстарством заштите животне средине и Ловачким савезом Србије, уз подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

Паљење жетвених остатака наноси велике штете пољопривреди, високим температурама уништавају се корисни микроорганизми у горњим слојевима земљишта и трајно се смањује плодност земљишта, док ватра прераста у пожаре који угрожавају читаве екосистеме, уз велики ризик по живот, здравље и имовину људи, а сагоревање жетвених остатака загађује ваздух и емитује угљен диоксид, који је један од главних узрочника глобалног загревања и климатских промена, стоји у саопштењу.

ФоНет/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

two × 5 =