Почетна » ПОЛЕМИКА ОКО НОВЦА ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ Министар најавио контролу фондације, Сергеј Трифуновић инспекторима нуди сарму и ракију

ПОЛЕМИКА ОКО НОВЦА ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ Министар најавио контролу фондације, Сергеј Трифуновић инспекторима нуди сарму и ракију

од admin
0 коментар

Глумац Сергеј Трифуновић позвао је данас надлежне органе да дођу и испитају рад фондације „Подржи живот“, чији је оснивач.

Министар здравља Златибор Лончар је иначе јуче током расправе у Скупштини Србије најавио да ће звати премијерку Ану Брнабић и све надлежне службе „да се од од сутра крене и да све што се ради буде најтранспарентније, да се види шта је и како урађено са сваким динаром“ у фондацији „Подржи живот“.

Једна слика која виси укриво

Sergej Trifunović

Лончар је у Скупштини јавно упитао постоји ли негде у свету пример хуманитарног фонда који од грађана траже да шаљу СМС поруке за лечење неког детета, а ваш новац не иде за то лечење, већ иде на коцкање у неки инвестициони фонд. Реч је о фондацији “Подржи живот”, а наводе о томе да је новац ове фондације уплаћиван појединим инвестиционим фондовима објавио је „Српски телеграф“. Сергеј Трифуновић је јутрос за Н1 изјавио да се новац који се прикупља у фондацији не злоупотребљава, већ да се искључиво користи за лечење болесне деце.

Трифуновић је рекао да су главни извор прихода у организацији СМС поруке.

– Ево, четири и по године, колико фондација постоји, ни један орган није ушао да испита рад фондације, а ја их стално позивам. Значи ја једва чекам да се то деси, ја ћу лично да им кувам кафе и доносим ћалетову ракију, ако треба, натераћу мајку и да спреми сарме за господу из надлежних органа који ће да утврде икакве, под знацима навода, неправилности – поручио је Трифуновић.

Трифуновић је рекао да је уверен како ће једино неправилно што ће наћи у фондацији бити „једна слика која виси укриво“.

– Како бих вам рекао, (ово је) покушај блаћења фондације на све могуће начине, прилично смешан, притом прилично продуктиван. Они су направили то да ми последњих 10 дана имамо више уплата него икад, пошто очигледно да људи знају о чему се ради – казао је Трифуновић.

Полемика о фондацији „Подржи живот“ букти и на друштвеним мрежама. Критичари Сергеја Трифуновића питају зашто је новац скупљен путем СМС-ова пребациван у инвестициони фонд и зашто мали Душан Тодоровић из Свилајнца није одмах послат у Барселону ако је пара увелико било у инвестиционом фонду, већ се у последњи минут апеловало да се шаљу СМС-ови за њега. С друге стране, они који подржавају Трифуновића кажу да се овде ради о нападу на њега из политичких разлога због његових отворено опозиционих ставова.

 

Фондација: Уложили смо новац у инвестициони фонд, под изричитим условом да се она могу из њега повући у сваком моменту

Фондација „Подржи живот“ је на текст објављен у „Српском телеграфу“ одговорила саопштењем у коме се наводи да су „у складу са одредбама Закона о задужбинама и фондацијама, уложили новац у износу од 15.500.000 динара у инвестициони фонд „Илирика“ ради оплођивања тих средстава, све у циљу увећања материјалних могућности за помоћ оболелим малишанима којима је таква помоћ најпотребнија“.

„Закон сасвим јасно даје легалну могућност свим фондацијама, па и нашој, да улагањем прикупљених средстава и убирањем камате увећавају материјалне могућности за остваривање хуманитарних циљева. У складу са том законском могућношћу средства су и уложена у инвестициони фонд, под изричитим условом да се у сваком моменту, када то захтевају потребе помоћи оболелим малишанима, могу из инвестиционог фонда повући. Иначе, ради потпуног информисања јавности, улагање средстава у горенаведени инвестициони фонд је до сада већ дало значајне финансијске резултате јер су иницијална средства уложена у инвестициони фонд већ увећана за више од 500.000 динара, што за нас представља разлог за велико задовољство јер то уједно значи више новца за помоћ оболелој деци“, наводи се у одговору фондације.

Влада повећава износ новца за лечење ретких болести

Zlatibor Lončar

Министар Лончар је јуче у Скупштини навео да се износ средстава за лечење ретких болести повећава са милијарду и по на две милијарде динара. То је изазвало општру полемику, пре свега о наводима „Српског телеграфа“ да је новац за лечење деце злоупотребљен у хуманитарној организацији „Подржи живот“.

Образлажући одлуку којом се за 500 милиона динара повећавају средства за лечење пацијната који болују од ретхих болести, министар Лончар је навео да се у Србији о трошку државе лечи око 200 оваквих пацијената, и то деце оболеле од урођених болести метаболизма. Иако су поједини посланици опозиције подржали овакву одлуку, имали су и одређене замерке, што је изазвало полемику у сали.

Мирослав Алексић, посланик Народне странке, рекао је да је реакција државе закаснила.

– И нарочито је проблем и ако је она изазвана тиме што су неки глумци или спортисти помагали нашој деци, нашим људима. Не треба њих сада да таргетирате као некакве плаћенике, што сте урадили, као некакве људе који желе лоше својој држави. Не, они су само желели да помогну људима јер су можда били у ситуацији више него неко други. А за вас је питање зашто то нисте урадили ви, него сте пустили да то раде неки други грађани Србије – упитао је Алексић.

Лончар је узвратио питањем постоји ли негде у свету пример хуманитарног фонда који од грађана траже да шаљу СМС поруке за лечење неког детета, а ваш новац не иде за то лечење, већ иде на коцкање у неки инвестициони фонд.

Алексић је рекао да не зна да ли такав пример постоји, али је узвратио питањима за министра.

– Прво, зашто ви као држава нисте похапсили те који краду паре грађана и коцкају се са њима? И као друго, зашто је држава дала 250.000 евра за лечење малог Душана у један од тих фондова? – упитао је Алексић.

Министар Лончар је после тих питања најавио контроле.

– Ево, драго ми је да имамо сву подршке и зваћу и премијерку, све надлежне службе данас, да се од сутра крене и да све што се ради буде најтранспаретније, да се види шта је и како урађено са сваким динаром – казао је Лончар.

Н1/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар