Почетна » „Полиција извлачила пендреке на људе“: Активисти “Не дамо Јадар” који су синоћ били ухапшени откривају кад ће бити нови протест због Рио Тинта

„Полиција извлачила пендреке на људе“: Активисти “Не дамо Јадар” који су синоћ били ухапшени откривају кад ће бити нови протест због Рио Тинта

од Други Пишу
0 коментар

Нико није нападао полицију, већ су полицајци извлачили пендреке на поједине људе, јер желе да нас застраше, али су постигли управо супротно, поручују за Нова.рс Златко Кокановић и Небојша Петковић, активисти Удружења „Не дамо Јадар“, који су привођени синоћ током блокада пруге код Лознице. Најављују за четвртак окупљање испред Уставног суда који треба да одлучује о жалби компаније „Рио Сава“ на уредбу којој ме укинут просторни план Јадра који је предвиђао отварање рудника.

„Ми се нисмо тукли, нисмо нападали полицију, само смо се опирали хапшењу. Мене је неколико њих развлачило и поднећу лекарско уверење о повредама. Нисмо ни на кога кретали, већ смо рекли да ћемо од пола седам до пола девет држати пругу у блокади да им покажемо да се не шалимо. Они су негде око осам добили наређењу да крену на нас,“ објашњава Кокановић за Нова.рс како је дошло до хапшења.

Свих седморо ухапшених активиста су пуштени касно синоћ после четири сата задржавања, а против Кокановића је поднета кривична пријава за угрожавање јавног саобраћаја опасном радњом и напад на службено лице, док се Петковић за терети за напад на службено лице.

И Петковић истиче да нису никога нападали већ да верује да је „стигла наредба из Београда да он и Златко Кокановић буду ухапшени“.

„Они су хтели да хапсе нас, а петоро осталих су колатерална штета тог покушаја застрашивања. Пошто смо дали изјаве, они су нас још сат времене држали у притвору. Прича се да су гледали све снимке са догађаја да нам још нешто нађу. Нико није ударао полицију, хтели су данас застраше, и нас и целу Србију. Добили су хиљаду људи синоћ испред седишта полиције,“ препричава Петковић.

И Кокановић и Петковић истичу да их ова акција полиције није застрашила, већ додатно мотивисала да наставе своју борбу.

„Окупили смо се спонтано и одлучили да кратко блокирамо пругу да пошаљемо поруку да се не шалимо у нашој борби против оживљавања идеје о отварању рудника литијума. Они су ти који су хтели страх, вадили су пендреке на неке људе. Желели су да нас застраше, а мислим да су постигли контраефекта,“ истиче Кокановић.

 

„Ми немамо више никакав страх, то би требало да им је одавно јасно. Видимо се у Београду у четвртак испред Уставног суда,“ додаје Петковић.

 

Кокановић додаје да ће наредних дана саопштити више детаља о скупу испред Уставног суда.

„Ми желимо да се та седница одржи и да они одбију жалбу ’Рио Саве’, јер уколико усвоје њихов захтев и пониште Уредбу о укидању просторног плана за Јадар, тиме ће отворити врата руднику, а то не сме да се деси“ закључује Кокановић.

Покрет „Крени-Промени“ саопштио је јуче да ће Уставни суд у четвртак укинути одлуку Владе Србије којом је укинут просторни план Јадар.

„Уставни суд је 11. јула заказао седницу на којој ће усвојити иницијативу ’Рио Тинта’ и поништити Одлуку о укидању просторног плана Јадар чиме ће се вратити ствари у стање пре блокада… Уставни суд доноси одлуку тајно, без јавне расправе, на седници у дубоко лето како би прошла без побуне јавности. Влада (Ана Брнабић) је намерно Просторни план Јадар укинула на неисправан начин како би омогућила Рио Тинту да са Уставним судом одигра дупли пас, што смо били најавили 22. јануара 2022. године“, навео је лидер „Крени-Промени“ Саво Манојловић.

Foto:printscreen/x.com/KPromeni/; Filip krainčanić/ Nova.rs

Јелена Булајић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар