Почетна » „Полиција је активисту одвела у непознатом правцу, нико не зна где је он“

„Полиција је активисту одвела у непознатом правцу, нико не зна где је он“

од Други Пишу
0 коментар

Посланик коалиције Морамо-Заједно и активисткиња Данијела Несторовић изјавила је у емисији Н1 Студио Ливе да су припадници полиције ухапшеног активисту из Мајданпека Владимира Божовића одвели у непознатом правцу, и да сада ни она, пријатељи нити његов адвокат не знају где се он налази. „Оптуживати активисте који из чистог ентузијазмја бране нешто што је симбол њиховог града је криминал ‘пар екселанс'“, истакла је Несторовић.

Подсетимо, ситуација у Мајданпеку усложњава се из дана у дан. Према последњим информацијама, полиција у Мајданпеку поднеће кривичну пријаву против активисте старог 48 година из тог града, због сумње да је опасним оруђем угрозио четворицу радника компаније Зиђин Копер, то је саопштила локална полиција.

„Једно од основних питања које смо проследили полицијским управама у Бору и Мајданпеку, и тужилаштву у Неготину, је због чега се он све терети. Они су из њима знаних разлога одредили задржавање од 48 сати. Такође, не знамо зашто је Божић саслушаван скоро девет сати у својству грађанина. Врло је прецизно и јасно дефинисано у Закону у кривичном поступку да када лице буде приведено, то најдуже може да траје до четири сата“, рекла је Несторовић.

Према њеним речима, може да се наслути у овом случају да се ради о неком виду притиска на активиасте и одборника који се боре за очување свог града, свог личног идентитета и природе.

„Немамо никакве поздане информације где се Влада тачно налази. Бранилац који је ангажован да га заступа, такође нема информацију где је он тренутно. Полицијски инспектори прво нису знали да ли му је уопште одређен притвор, јер нису знали које кривично дело да му ставе на терет. Касније смо сазнали да су приликом издавања налога о претресању стана Влади заправо ставили на терет лаке телесне повреде и изазивање опште опасности, што је ван сваке памети“, истакла је гошћа Н1.

Додаје да је привођење овог активисте прошло уз грубо кршење законских одредби.

Говорећи о нападу на кинеског радника, наглашава да су активисти у Мајданпеку то сазнали из медија, као и да се полиција није до сада оглашавала, па се не зна да ли је Божовић ухапшен због тог инцидента, или се ради о инциденту који се десио пре два дана, на самој Старици, када је наводно повређен радник који је седео у бушилици.

„Ја не сумњам да је машина запаљена. Ја сумњам у то ко је то урадио. Све ми ово изгледа као неки вид опструкције и гурања прста у око људима да би им се поручило: ‘Ово су ти активисти због којих ћете остати без посла’. То је један јако лош сценарио који гледамо овде задњих 12 година. Они имају своје режисере, своје филмске сценарије, и буквално то презентују народу“, наглашава Несторовић.

Она је објаснила да активисти у доба када је запаљена машина кинеске корпорације уопште нису били у кампу на Старици, јер се ноћу не раде минирања нити грађевинских радова, па немају потребе да бораве тамо.

„Оно што овде посебно забрињава је то што држава покушава да спроведе стратешко пријатељство са Кином на овај начин. Ми као посланици немамо ништа против да се ова земља развија у том смислу и сарађује стратешки са одређеним страним компанијама, али не на овај начин, и не на овако грубо кршење законских одредби. Свој народ се ставља у други план, док се стране компаније штите као да су у својој држави“, закључила је Несторовић.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар