Почетна » „Кад каже ‘нема проблема’, људи помисле да ће се заратити“: Зашто су грађани похрлили у набавку?

„Кад каже ‘нема проблема’, људи помисле да ће се заратити“: Зашто су грађани похрлили у набавку?

од admin
0 коментар

 

На друштвеним мрежама појавили су се најпре снимци гужви на пумпама, па и фотографије да се ограничава количина горива која се може сипати у возило.

Затим су кренуле приче о несташици девиза у мењачницама и повећаном курсу.

Навала и паника је толика, да је председник морао поново да се огласи и покуша да смири ситуацију.

Јелена Ђорђевић, професорка Факултета политичких наука у пензији, за Данас каже да чињеница да постоји рат унаоколо свакако утиче на стање ума свих тренутно у Европи.

– Али с друге стране, наш председник је учинио све да створи стање панике код нас да би са својим причама о набавци свега и свачега за храну наговестио глад. Пошто смо склони страховима, који се већ годинама граде на различитим плановима, било је лако да уђемо и у панику – каже она и додаје да мисли да је овог момента председник за то одговоран.

Социолог Јово Бакић каже да смо ми дубоко истраумиран народ и друштво.

– Истраумирани смо последње три деценије па и више. Ако се присете мало старији, југословенски социјализам осамдесетих је и тад имао проблеме, рецесија, кризе, несташица горива, уља. Деведесете да и не помињем. То је потпуни распад система, када се 1993. буквално умирало од глади, па бомбардовање. Све је то оставило трајне последице – наводи он.

Како додаје, на сам наговештај могућег погоршања стања у свету јавља се својеврсна тензија код људи.

– И још је онда довољно да се појави председник СНС, у једном од својих бројних појављивања, и да неким драматичним и предапокалиптичним наступом и додатно заплаши грађане. Када све то помешате, онда добијате такво у суштини неразумно понашање којем смо сведочили – указује Бакић.

Према његовим речима, у привреди много тога зависи од психичких чинилаца и очекивања шта ће да се деси.

– Јер ако су очекивања ирацонална, онда то доводи и до ирационалних понашања људи на тржишту што економске законитости не предвиђају – каже Бакић.

И психолог Жарко Требјешанин криви председника, који је рекао да не треба да има панике.

– Знају људи да увек све супротно говори од оног што јесте. Када кажете људима да не треба да има панике, па још приказујете неке слике да има пасуља и уља, људи помисле:“Боже па изгинућемо од глади“. Заиста се толико налагао и ко би му веровао. Навикли су људи да им све приказује улепшано и обмањује. И кад каже нема проблема, онда људи помисле да ће се заратити и да ће то трајати две године – каже Требјешанин.

Подсетимо, Вучић је у својим последњим обраћањима говорио о количинама залиха хране у државним магацинима, а показивао је и фотографије да још више убеди грађане у то.

Л. Валтнер   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар