Почетна » Пољопривредници прихватили понуду Владе, блокаде се обустављају

Пољопривредници прихватили понуду Владе, блокаде се обустављају

од Други Пишу
0 коментар

Председник Удружења пољопривредних произвођача „Стиг“ Недељко Савић изјавио је да су представници пољопривредника прихватили понуду Владе Србије и да се блокаде путева обустављају, преноси РТС.

РТС-у је потврђено да је пет удружења пољопривредника прихватила понуду Владе, док се одговор преостала два још чека.

У Панчеву су данас после подне пољопривредници одблокирали оба пута ка Београду, а завршена је и блокада путева у Краљеву, осим у Адранима на Ибарској магистрали на путу Чачак–Краљево, где ће блокаде остати до 20 сати, пренео је РТС.

Репортерка Н1 јавила је да је стари пут у Панчеву одблокиран око 17 х, а да нови није ни јутрос био блокиран.

Она је у Панчеву разговарала са неким пољопривредницима, који су рекли да је део њихових захтева испуњен, међутим, како су додали, биће настављени преговори али без оваквог вида протеста. Навели су и да је пронађено компромисно решење.

Према писању РТС, нешто после 15 часова завршена је блокада у Мрчајевцима, а пољопривредници ће отићи на заједнички састанак у Грдицу код Краљева. Ту ће се, кажу, окупити у 19:30 како би донели заједничку одлуку да ли прихватају понуду Владе након данашњих преговора.

Драган Клеут из Савеза удружења пољопривредника Баната открио је за Нова.рс детаље договора пољопривредника и Владе Србије.

Што се тиче ратарства, Клеут је навео да су се договорили да се ове године изврши доплата субвенција по хектару обрадиве земље, односно да се подигну на 18.000 у односу на ранијих 9.000 динара.

„Договорили смо да се ове године плати само пола накнаде за одводњавање, а да се од следеће године та обавеза наплате одводњавања пољопривредницима укине“, рекао је Клеут.

Он је истакао и да је договорено да се од 1. јануара 2024. године у аграрни буџет Србије уврсти „плави дизел“, односно регресирано гориво за пољопривреднике.

Представници седам удружења пољопривредника, који данима протестују у више градова јер нису испуњени њихови захтеви, састали су се данас у Влади Србије са премијерком Аном Брнабић и министрима финансија и пољопривреде, Синишом Малим и Јеленом Танасковић.

После шестосатних преговора они су најавили да ће у 20 сати саопштити да ли су прихватили понуду Владе Србије.

Пољопривредници траже да најнижа откупна цена за млеко буде 78 динара уз ПДВ, 35.000 динара субвенција по хектару и укидање ограничења на 20 хектара за субвенције.

Траже и да премија за млеко буде минимум 20 литара за литар, изједначење ратарских култура са берзама у Будимпешти и Паризу и дизел гориво без акциза за 100 литара по хетару за ратаре и за 300 литара по хектару за повртаре.

foto nova s

Сања Соврлић, РТС, нова.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар