Почетна » Пољопривредници сутра у Влади Србије: Блокаде у Панчеву до испуњења захтева

Пољопривредници сутра у Влади Србије: Блокаде у Панчеву до испуњења захтева

од Други Пишу
0 коментар

Незадовољни пољопривредници блокирали су од јутрос све главне улазе у Панчево, али и излазе из тог града. Договорен је састанак у Влади Србије за сутра у 9 часова, где ће седам удружења разговарати са премијерком и министрима пољопривреде и финансија.

Како каже Дејан Трајковић из Удружења „Наше млеко“ за Н1, блокаде, упркос договореном састанку, трајаће све док се не испуне сви захтеви.

„Нећемо пуштати никог док се сви захтеви не испуне. Све остаје на својим местима. Данас због велике циркулације саобраћаја пропуштаћемо по мало, с времена на време“, навео је Трајковић.

Репортер Н1 Милош Ђошић, који је на лицу места и који је до Панчева ишао јутрос шест километара пешке, јавља да су створиле колоне дуге више километара и да су људи који чекају у колони нервозни.

„Прилазе пољопривредницима покушавајући да их убеде да их пусте да прође. Од јутрос се пуштају само возила Хитне помоћи и родитељи који су са децом у аутомобилима“, наводи наш репортер.

Градоначелник Панчева Александар Стевановић изашао је на блокаде. Он је за Н1 казао да покушавају да нормализују ситуацију, да нема потребе да машине блокирају путеве зато што су пољопривредници добили понуду и пристали да оду и разговарају у влади.

Казао је и да „у зависности даље од преговора нека пољопривредници одлуче шта ће даље да раде“.

Блокада је почела јутрос у 4 часа, једна колона је препуштена да прође око 7 сати, а друга око 11.

Он додаје да је ситуација мирна и да је присутна полиција.

Како наводе, блокаде остају све до испуњења захтева, а незванично се помиње да се касније током дана спрема још једна блокада у Опову.

Пољопривредници не одустају од протеста ни након што је председник Александар Вучић најавио да ће предложити Влади да прихвати неке од захтева пољопривредника. Они, наиме, кажу да су преговарачи који су јуче били код Вучића „пиони“ и „сателити“ власти и „провладина удружења“.

Представници Удружења произвођача млека Мачванског округа и Удружења одгајивача говеда централне Србије изјавили су, после састанка са Вучићем, да су задовољни јер су њихови захтеви највећим делом испуњени.

Одговарајући на критике пољопривредника који су и даље у протесту, они су рекли да су то „две одвојене приче које су се игром случаја спојиле у једну“.

Одлука да се изађе на протесте уследила је након што је седам удружења из различитих крајева Србије није успело да постигне договор са премијерком Аном Брнабић, а потом одбило позив на састанак са председником Александром Вучићем.

Пољопривредници траже повећање субвенција по хектару обрадиве површине, да премија за литар млека уместо 15 буде 20 динара као и минималну откупну цена млека од 78 динара по литру плус приход на додатну вредност (ПДВ). На листи захтева је и да се на дизел не обрачунавају акциза и ПДВ, да се уведе прелевман (заштитна такса) на млечне производе који се увозе из Европске уније и држава потписница споразума ЦЕФТА као и да се тренутна субвенција по крави од 30.000 динара увећа за 10.000 динара.

foto printskrin n1

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар