Почетна » ПОМОДАРСТВО ПРЕШЛО У БОЛЕСТ, РОДИТЕЉИ УНАКАЗИЛИ ДЕЦУ: У вртиће их шаљу офарбане косе, у мрежастим чарапама и на штиклама!

ПОМОДАРСТВО ПРЕШЛО У БОЛЕСТ, РОДИТЕЉИ УНАКАЗИЛИ ДЕЦУ: У вртиће их шаљу офарбане косе, у мрежастим чарапама и на штиклама!

од admin
0 коментар

Проблем – Ту страхоту не умањује чињеница да је боја перива. Долазе и с праменовима, сребрним преливима, вештачким ноктима. Стварају мале снобове, каже васпитачица Ивана Станисављевић

Девојчице и дечаци долазе офарбане косе у вртиће. Све више мајки своје мале мезимице одводе код маникира на надоградњу вештачких ноктију! На све то долазе и чипкане, па и мрежасте хулахопкице, али и изгледа неизоставне штиклице за девојчице. Тако долазе данашњи малишани у српске предшколске установе!

– Родитељи шминкери су у константном порасту. Све то се мање тиче робних марки, а све више поремећених односа, модела учења и убијања детињства и онога што оно са собом носи, тј. стварање малих снобова још од раног школског узраста и све их је више у предшколском периоду – упозорила је на свом сајту Ивана Станисављевић, дипломирани васпитач предшколских установа, која ради с децом 15 година, и додала:

Тешко одолети

– Девојчице и дечаци долазе у немалом броју офарбане косе у вртић. Ту страхоту не умањује чињеница да је боја перива. Долазе и с праменовима, сребрним преливима, дечјим вештачким ноктима, јер су лакирани нокти у предшколском узрасту већ пасе.

Станисављевићева наглашава да друга деца која све то гледају пожеле слично, а да само најупорнији родитељи успевају да одоле тренду.

Социјални психолог Весна Томић сматра да је то што раде поједини родитељи ван памети, те да таквим понашањем код деце не развијају културу одевања која подразумева да се зна када и где се шта носи.

Изузетно штетно

– То је невероватно! Помодарством кича и неукуса очигледно је захваћен и предшколски узраст. То је васпитно лоше, ви не негујете културу и укус за одевање, већ правите проблем детету касније, па ће се оно већ разголићивати и ићи полуголо у школу – каже Томићева за Курир:

– То је корак у погрешном правцу, тај кич и помодарство су нешто што ће имати своју врло високу цену у каснијим узрастима и развој неадекватних вредности. То је штетно за развој укуса детета и представља почетак формирања неодговарајућих вредности јер ће оно сутра јурити трендове, брендове и којекакве глупости.

Ана Јанковић

ДЕЦА МОГУ ДА ИЗГУБЕ САМОПОУЗДАЊЕ

Ана Јанковић, дечји психолог, каже за Курир да родитељи намећу деци погрешне моделе и вредности а да нису ни свесни шта чине:

– Шаље се порука „лепа си“. Касније последице тог односа могу да буду да та деца немају осећај личне вредности, неког самопоуздања. Већ у пубертету може доћи до неких проблема код особе која је на тај начин третирана, када се детету шаље порука „буди лепо, све друго је мање важно“. Сувишно је да се на том узрасту потенцира такав изглед, то није добро за децу ни на психичком, ни на емотивном нивоу.

Курир / Мина Бранковић

Можда ти се свиди

Оставите коментар