Почетна » Поново скок цена шећера

Поново скок цена шећера

од Други Пишу
0 коментар

Овај производ, од којег зависе многе индустрије, тренутно је на глобалном тржишту најскупљи у последњих шест година

Светска цена шећера нагло је порасла и то за 6,9 одсто у фебруару, у односу на претходни месец, и достигла највиши ниво у последњих шест година. Ово поново ствара пометњу на тржишту јер од шећера, као сировине, зависе многе индустрије. Уколико се тај тренд настави могу се очекивати нова поскупљења као и пред крај 2022. године.

На овакву ситуацију утицале су глобална дешавања, а највише слабија тражња Индије и неизвесност око капацитета производње.

Ни у Европи стручњаци немају добре прогнозе јер лоше вести стижу из Француске где се очекује најслабија сетва шећерне репе уназад 14 година. Суша, болести и пресуда суда Европске уније о забрани пестицида који се користи за заштиту шећерне репе резултирале су мањим сетвеним површинама. И произвођачи и прерађивачи забринути су да ли ће бити довољно шећера, пише Ројтерс.

Узгајивачи су последњих година имали лоше приносе. Прошле је род умањен за седам одсто због суше, док је две године пад износио 30 одсто због појаве жутице шећерне репе и суше. Велика несигурност око производње додатно је повећана одлуком суда ЕУ који је поништио раније донету одлуку француске владе да дозволи још једну годину коришћења забрањених инсектицида. Многи ратари купили су семе шећерне репе пре пресуде ЕУ. Због страха од пада производње француска група произвођача шећера „Кристал унион” подигла је своју цену за овогодишњи откуп након пресуде.

Истовремено, последњих месеци цене шећера у Европи достигле су рекордне вредности. Најновији подаци показују да је у децембру за тону шећера требало издвојити 655 евра, што је за 56 одсто више у односу на исти период пре годину дана.

У Србији се ове године, због рекордних подстицаја која држава даје, очекују и знатно веће површине под шећерном репом. Сетва ускоро почиње, али је према недавним информацијама које смо добили из Пословног удружења „Индустријско биље” још рано говорити о будућим ценама овог производа које би могле да се очекују у малопродаји и које су и даље под контролом државе.

И док на тржишту шећера влада неизвесност индекси цене хране Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација настављају да падају и у фебруару и то једанаести месец заредом, а ниже цене забележене су код биљних уља, млечних производа и делимично код житарица и меса. Према последњем извештају, индекс цена биљних уља пао је за 3,2 одсто у односу на јануар и представља најнижи ниво од почетка 2021. године. Пале су вредности палминог и сојиног, а сунцокретовог и уља репице су остале на силазној путањи. За 2,7 процената мање су цене свих млечних производа у односу на јануар. У западној Европи су сезонске испоруке млека последњих месеци биле изнад месечних просека и утицале су на глобалне извозне цене. Повећане су залихе путера и сира. Незнатно је нижи индекс цена меса.

У фебруару су вредности за живинско месо пале осми месец заредом, што је одраз велике глобалне понуде. За свињско су порасле, поткрепљене забринутошћу тржишта због слабе доступности свиња за клање усред растуће интерне потражње у Европи.

Foto (EPA/GYORGY VARGA)

Ивана Албуновић    Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар