Почетна » “Популарна демократија”: Едукацијом до побољшања грађанског активизма међу младима

“Популарна демократија”: Едукацијом до побољшања грађанског активизма међу младима

од admin
0 коментар
ydtu67

 

Како каже један од покретача иницијативе Никола Јовић, “Популарна демократија” има за циљ промовисање демократских вредности међу средњошколцима широм Србије.

“Кроз интерактивни рад у радионицама са едукаторима Факултета политичких наука средњошколци ће се упознати са значајем демократских вредности, политичке партиципације и грађанског активизма. Радионице су пажљиво осмишљене тако да одговарају нивоу знања и годинама полазника. У овом случају, фокус је био на подизању капацитета за друштвени активизам Ђачког парламента Прве крагујечавке гимназије”, каже Јовић.

Популарна демократија пре свега подразумева пеер то пеер приступ, односно смањење старосног јаза између едукатора и ученика. Заједно са тимом и парламентарцима Прве крагујевачке гимназије осликан је мурал.

ydtu67

“Радионице воде најбољи студенти са Факултета политичких наука. Специфичност Цовид-19 контекста утицала је на то да радионице не буду уживо у учионици, као што је то уобичајена пракса, већ преко Зоом платформе. Ипак, и овај пут смо се потрудили да имамо што непосреднији контакт са парламентарцима Прве крагујевачке гимназије, тако да су заједно са нашим тимом били део уличне акције сликања мурала”, додаје он.

 

Основна идеја иницијативе је да буде реална у односу на друштвено-политички контекст у Србији, што значи да, како кажу, не желе да “убеђују” младе да ће њихов активизам одмах променити друштво.

ojiok

“Свесни смо да је друштвно-политички контекст такав да креира апатију и алијенацију код младих, а наше радионице управо то покушавају да исправе и подстакну младе на активизам. Трудимо се да подижемо свест младих да могу да направе промену пре свега у свом непосредном окружењу. Најбољи пример за то су ученици из Сомбора, Владичиног Хана, Зајечара и Пожаревца, који су након наших радионица сами организовали активности које су биле усмерене на решавање локалних проблема. Стварно је било мотивишуће видети све те младе људе како уз малу асистенцију раде велике ствари. Слично је било и овај пут у Крагујевцу, када смо са парламентарцима заједно радили на муралу који промовише активизам младих. Посебно би се захвалили Милици Кочовић и Јовани Ракићевић из Прве крагујевачке гимназије, као и Павлу Цвијовићу Мастеру на муралу”.

lkokl

Шта је све демократија и где се она налази?

 

Јовић истиче да је важно разумети да демократија није само питање закона и процедура, да се она не налази само у институцијама система, већ пре свега – у самим грађанима.

 

“Демократија је активност која не подразумева само излазак на биралишта и заокруживање одређене политичке опције. Желимо кроз наше радионице да укажемо младима да је демократија све оно што се дешава пре него што до избора дође: када се информишемо, када причамо са родитељима о политици, када се расправљамо, супротстављамо или слажемо око начина на које би друштво требало да функционише. Интензитет активизма младих у сваком друштву даје одговор на питање колико је њима важно да буду равноправни и слободни у заједници у којој живе и да сами одлучују о својој будућности”, каже Јовић.

oo

До свега овога не би дошло кажу да није било екипе мотивисаних људи из Националне коалиције за децентрализацију (НКД) која их је упознала са сајтом промени.рс.

 

“Током читавог процеса су нам помагали, како финансијски тако и саветима и искуством. Наш мотив за учествовање у овом пројекту је био да искористимо већ развијену друштвено ангажовану платформу промени.рс за промовисање идеје у коју верујемо, а то је да једино слободни и друштвено активни грађани могу да унапреде наше друштво”, истиче Јовић.

 

Више информација о раду иницијативе можете погледати на њиховом званичном сајту.

 Фото: Популарна демократија    Медиа & реформ центар Ниш

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар