Почетна » Порастао проценат деце у Србији која се не уписују у основне школе

Порастао проценат деце у Србији која се не уписују у основне школе

од Други Пишу
0 коментар

Број деце која се не упишу у основну школу у Срби расте и сада је за шест одсто већи него пре 12 година, речено је на дебати „Доступност основног и средњег образовања и здравствених услуга у локалној заједници“ коју је организовала Фондација Центар за демократију.

Ксенија Петовар из Фондације Центар за демократију изјавила је да је у скоро 50 општина у Србији око десет одсто деце искључено из основног образовања, док се у средње не упише 14 одсто малих матураната.

Највећи број неуписане деце живи у јужним, источним и руралним деловима Србије, где је јако присутан и проблем недостатка здравствене заштите.

„Са овим ставкама уско је повезан проблем јавног превоза, милион становника нема приступ јавном превозу и ако желе да оду код лекара или да заврше неки административни посао морају да иду приватним превозом или таксијем“, нагласила је она и додала да су све активности усмерене ка градској средини.

Стручњак за питања децентрализације Данијел Дашић указао је на драстично одумирање села и нагласио да здравствене услуге морају да се приближе грађанима који нису привилеговани да живе близу градова.

„У селу Раутово близу Ниша, 2009. године укинута је здравствена станица, а десет година касније није било више ниједног становника“, казао је он.

Додао је да су здравство и образовање кључне ставке за останак људи у селу и да је свако четврто село у Србији на прагу изумирања.

Учесници дебате скренули су пажњу на доступност здравствених услуга и подизање свести грађана о томе које су могућности у здравственом систему.

foto Shutterstock

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар