Почетна Друштво Пореска полиција и УКП поново у Д Еxпрессу без налога

Пореска полиција и УКП поново у Д Еxпрессу без налога

од Други Пишу
0 коментар

Јединица Пореске полиција и Управе за криминалистичку полицију (УКП) поново су данас били у компанији Д Еxпресс, поново без налога, али овога пута било је најављено. Они су дошли у просторије предузећа Д Еxпресс са намером да наставе даље са прегледом документације и да уруче позив директору правног лица за саслушање у својству грађанина.

Међутим, у просторијама Д Еxпресса су их сачекали адвокати из канцеларије Томановић који су им предочили да је њихово поступање незаконито те да је затражена правна заштита од Вишег суда и управе УКП-а.

Након размене правних аргумената, јединица УКП-а је одустала од наставка прегледа документације и уручила позив са саслушање директора правног лица у својству грађанина, пише Н1.

Поводом упућених захтева Вишем суду за правну заштиту због незаконитих поступања припадника УКП, очекује се одлука суда, као и Министарства унутрашњих послова.

Према тврдњама адвоката Д Еxпресса, примена полицијских овлашћења од стране полицијских службеника супротна су Законику о кривичном поступку, Закону о полицији, Правилнику о полицијским овлашћењима, Правилнику о начину обављања појединачних полицијских послова, Уставу Србије и Европској конвенцији о заштити људских права и основних слобода.

У конкретном случају, тврде адвокати, нису постојале изузетне околности за улазак у туђе просторије без било каквог налога и без сагласности држаоца просторија.

Иначе, 16. новембра полицијски службеници су узели седам пословних докумената и, како тврде адвокати, без правног основа и иједног документа, незаконито запечатили просторију у пословном простору.

Оно што такође није дозвољено, УКП не само да није оставио ниједан једини документ, већ је без било каквог налога и правног основа, фотографисао и серијске бројеве рачунара, као и документацију у просторији.

Унитед Група, у оквиру које послује и Д Еxпресс, позвала је све релевантне међународне организације и институције да безрезервно осуде нелегалан напад на приватну својину и да позову власти у Србији да прекину праксу злоупотребе јавних институција ради разрачунавања са независним пословним субјектима као и да почну да се понашају у складу са законом и европским стандардим према којима наводно има аспирације.

Foto: Printscreen Nova/Video

н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар