Почетна » Породице жртава: Олуја још траје

Породице жртава: Олуја још траје

од admin
0 коментар

Чланови Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“ поручили су данас, 23 године после „Олује“, да за њих та хрватска војно-полицијска операције и даље траје, наводећи да је злочин таквих размера над српским народом остао некажњен.

Представница жртава страдалих у „Олуји“ Мира Деветак, која је у тој акцији изгубила супруга, апеловала је на конференцији за новинаре у Београду на све надлежне, и домаће и међународне институције, да помогну у решавању судбине несталих.

Како је рекла, сами и као појединци не могу ништа.

Нама је „Олуја“ стално, а до кад ће да траје, не знам, рекла је Деветак.

Она је истакла да нестали морају да се пронађу и достојанствено сахране да њихова деца коначно имају где да им запале свеће и положе цвеће.

„Потпуно је јасно да нема добре воље да се реши питање несталих, а јасно је и зашто, јер без посмртних остатака нема ни имена ни злочна“, рекла је Драгана Ђукић из удружења „Суза“.

Она је указала да породице које су ушле у судске процесе са Хрватском нису заштићене и подсетила да нема оптужених за злочин у Олуји, а да неке казне које су изречене нису адекватне.

Шефица Одсека Комисије за нестала лица Владе Србије Љиљана Крстић навела је да се као нестало у Хрватској води још 1.746 особа.

Инсистираћемо код хрватске стране на верификацији преосталих 695 случајева несталих лица, према критеријума Црвеног крста, на ексхумацији преосталих регистрованих гробница у којима су 74 лица српске националности и на идентификацији већ ексхумираних посмртних остатака, изјавила је Крстић.

Она је додала да је у јулу на самиту у оквиру Берлинског процеса Хрватска у последњем моменту иступила из Заједничке декларације о несталима и додала да се и даље настоји да се текст усагласи и током септембра потпише.

Представници Удружење „Суза“ ће 5. августа у цркви Светог Марака у Београду присуствовати помену за убијене у „Олуји“.

ФоНет/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

ten − two =