Почетна Друштво Поскупела полиса обавезног осигурања аутомобила: Ево колико ће вас коштати регистрација

Поскупела полиса обавезног осигурања аутомобила: Ево колико ће вас коштати регистрација

од Други Пишу
0 коментар

Полиса обавезног осигурања од аутоодговорности скупља је од 1. јануара 2023. године за 12 до 15 одсто, потврђено је порталу Н1 у Удружењу осигуравача Србије (УОС). Како су објаснили, проценат поскупљења полисе осигурања варира од друштва до друштва, али не прелази 15 одсто и важи за све категорије моторних возила.

„Полиса осигурања је само један део укупних трошкова за регистрацију моторних возила, она је у надлежности осигуравајућих друштава и једино то поскупљује. Дакле, ако је цена полисе пре поскупљења била 10.000 динара, она ће сада коштати највише 11.500, док цена техничког прегледа и висина такси које се плаћају приликом регистрације возила остају непромењени“, нагласили су за портал Н1 у Удружењу осигуравача Србије.

Нове цене полисе обавезног аутоосигурања овог пута је одобрила и Народна банка Србије, која је, подсетимо, прошлогодишње поскупљење полисе за око 22 одсто оценила неоправданим, па је друштвима за осигурање наложила да ту премију у најкраћем року врате на претходни ниво, што су она након недељу дана и учинила.

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић истакла је тада да је одлука о подизању цена обавезног осигурања од аутоодговорности донета без консултације са регулатором, односно НБС, наводећи да је недопустива и да је централна банка не би одобрила.

Друштва за осигурање дужна су да 60 дана пре планираног повећања премије осигурања од аутоодговорности обавесте Народну банку Србије о својој намери, уз достављање докумената којима су утврдила оправданост промене тих тарифа.

УОС: Полиса последњи пут поскупела 2014. године

Како су навели у Удружењу, основни разлог за поскупљење полисе осигурања је раст цена половних аутомобила, резервних делова и радног часа у ауто-сервисима.

„Резервни делови скупљи су за око тридесет одсто, док је радни час у појединим сервисима поскупео и за чак педесет одсто. О скоку цена половних аутомобила у последњих годину дана не треба трошити речи, а они су репер за утврђивање цене полисе обавезног аутоосигурања“, рекли су за Н1 у Удружењу, подсећајући да је полиса осигурања последњи пут поскупела у јулу 2014. године.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар