Почетна » Поскупљење цигарета у јануару: За паклицу бар 10 динара више

Поскупљење цигарета у јануару: За паклицу бар 10 динара више

од Други Пишу
0 коментар

Цигарете у јануару поскупљују због редовног усклађивања акциза на дуванске производе, које се увећавају на сваких пола године. С обзиром да износи акциза, заједно са производном ценом дуванских производа, улазе у основицу за обрачун ПДВ, не може прецизно да се каже колико ће поскупљење конкретно износити, али је извесно да – неће бити мање од десет динара по паклици.

Износи акциза на цигарете – посебне врсте пореза на потрошњу – по закону се усклађују, тачније повећавају сваких шест месеци, по правилу у јануару и јулу.

На цигарете се плаћају две врсте акциза – специфична, у динарском износу, која је тренутно у висини од 81,25 динара по паклици, као и пропорционална (у процентима) акциза од 33 одсто.

Од 1. јануара специфична акциза расте на 82,75 динара, пропорционална се не мења, што условљава нову рачуницу малопродајне цене, пошто се на све обрачунава још и ПДВ од 20 процената.

То би, последично, требало да увећа цену паклице цигарета у трговинским рафовима за најмање – десет динара.

Последње усклађивање акциза за дуванске производе Законом о акцизама предвиђено је за јул 2025. године, када ће динарска акциза достићи ниво од 90,25 динара по паклици.

Иначе, динарски износи акциза усклађују се и са инфлацијом – нове, усклађене износе објављује Влада Србије и они се примењују од дана који је наведен тим актом. Услов је, прописује Закон о акцизама, да инфлација („у календарској години која претходи години у којој се усклађивање врши“), буде виша од два одсто.

Подсетимо, последњи званични подаци показују да је међугодишња инфлација у Србији (новембар ове на новембар прошле године) била 15,1 одсто, док је, мерећи од почетка године, за 11 месеци достигла 14,6 процената.

Д. К.   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар