Почетна Друштво ПОСЛЕ ПЕТ МЕСЕЦИ Штрајк, па радне суботе

ПОСЛЕ ПЕТ МЕСЕЦИ Штрајк, па радне суботе

од admin
0 коментар

Петомесечни штрајк просветних радника окончан је данас пошто су представници Министарства просвете и два синдиката потписали Споразум уз посредовање Републичке агенције за мирно решавање радних спорова

ШТРАЈК је завршен, а сада следи надокнада часова. Да би добили део плате који им је Министарство просвете одузело због скраћених часова, наставници ће морати да надокнаде све изгубљено. А осим њих, надокнада – претчаси, седми часови и радне суботе – чекају и ученике!

Према проценама синдиката, током више од пет месеци штрајка ђаци су изгубили око 160 часова. И све ће морати да надокнаде. Ако се томе дода и 100 часова колико у просеку сваки средњошколац изостане годишње – ове школске године свако од њих изгубиће два цела месеца!

А да би колико-толико ухватили корак и надокнадили изгубљено, наставници ће морати што пре да направе планове надокнаде. Већ од следеће недеље часови у свим основним и средњим школама требало би да трају по 45 минута у свим школама.

И Унија синдиката просветних радника и Синдикат радника у просвети потписали су са Министрством просвете споразум, следи прекид штрајка, да би потом прешли на план надокнаде.

– Школе ће тек почети да се баве плановима. До сада су само надокнађивале дане у којима је настава била потпуно обустављена – каже за „Новости“ Радојко Дамјановић, начелник Школске управе у Крагујевцу. – У оквиру наше школске управе половина школа била је у штрајку. У последње време, када смо почели зараду да обрачунавамо према ономе колико су радили, протест је почео да се осипа.

Дамјановић објашњава да је просветарима у Шумадији мартовска плата мања за око 20 одсто, како је израчунато према томе колико су били скраћени часови.

А управо завршени штрајк на крају је разљутио све – највише наставнике, који се осећају изиграно јер је штрајк окончан без испуњених почетних услова. Љути су и родитељи и ђаци, због надокнаде часова која ће уследити. Обустава штрајка до краја је разјединила и синдикате и њихове лидере.

Председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић поднео је оставку, јер се не слаже са одлуком главног одбора Уније о изласку из штрајка на основу „чврстих обећања“ министра Вербића. Он је изјавио да је за њега неприхватљива одлука да се изађе из штрајка на основу усмених обећања.

И Синдикат радника у просвети одлучио је да изађе из штрајка и потпише Споразум о мирном решавању спорних питања.

Ова два синдиката, тако, нису добила баш ништа више од „Независности“ и Синдиката образовања Србије, који су из штрајка изашли још 18. фебруара. Александар Ничић, члан председништва Синдиката образовања Србије, каже да је сада сасвим јасно да је од фебруара штрајк био обично одуговлачење и мрцварење.

Показало се да смо били у праву и да смо у правом тренутку схватили да не можемо да добијемо ништа више од понуђеног – каже Ничић. – Ни сада се није одмакло даље од чврстих гаранција министра, када је реч о материјалном делу. А остало није ни било спорно. Били смо искрени према чланству. Штрајк који траје дуже од месец дана нема добру перспективу.

МАЛА МАТУРА 15-17. ЈУНА ЗАВРШНИ испит биће одржан 15, 16. и 17. јуна, сазнају „Новости“ у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Првог дана ученици осмог разреда полагаће тест из српског, односно матерњег језика. Другог дана решаваће задатке из математике, а 17. јуна комбиновани тест, с питањима из историје, географије, биологије, хемије и физике. Конкуренција за упис у средње школе биће већа ове године, јер је Министарство просвете пооштрило уписну политику. Биће око пет одсто више слободних места у односу на број осмака, којих је ове године 96.303. Данас и сутра ђаци полажу пробну малу матуру.

И. Мићевић   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар