Почетна » ПОСЛЕ ПЛАВОГ КИТА НОВА ХОРОР ИГРИЦА ПРЕТИ СРБИЈИ! Ако ваше дете има лутку Момо у телефону, ОДМАХ РЕАГУЈТЕ! (ФОТО)

ПОСЛЕ ПЛАВОГ КИТА НОВА ХОРОР ИГРИЦА ПРЕТИ СРБИЈИ! Ако ваше дете има лутку Момо у телефону, ОДМАХ РЕАГУЈТЕ! (ФОТО)

од admin
0 коментар

Након опасне интернет игре „Плави кит“, због које је чак 720 деце извршило самоубиство, појавила се нова смртоносна игрица „Момо“, која се невероватном брзином шири путем популарне апликације за размену порука Воцап, коју користи велики број деце у Србији!

Изопачена игра намењена је најмлађим корисницима, а може да се оконча самоубиством. Све почиње тако што се корисници изазивају да контактирају с Момом, узнемирујућим ликом жене са веома крупним очима, чије лице изгледа застрашујуће и опасно! Ова анимирана особа језивог изгледа инспирисана је хорор лутком познатог јапанског уметника Мидорија Хајашија, који нема везе са игрицом.

Према писању страних медија, након што деца контактирају с њима, задаје им се серија озбиљних изазова, уколико неки од њих одбију, следи стравична казна, на телефон почну да им стижу претеће поруке, као и застрашујуће фотографије.

– Верујемо да је циљ тих манијака да многи малишани не успеју да им се отргну, па пресуде сами себи – навели су аргентински истражитељи и поручили родитељима широм света да буду веома опрезни.

Сумња се да је игрица „Момо“ повезана са самоубиством дванаестогодишње девојчице из Аргентине, која је и прва жртва ове игрице. Власти упозоравају да би анонимни пошиљаоци могли да искористе игрицу да украду информације и наведу људе на насиље и самоубиство, преноси ББЦ.

Бизарна игрица пријављена је у Аргентини, Мексику, САД, Француској, Немачкој, Латинској Америци, а почела је да се шири и по Европи, те би врло брзо могла да постане велика опасност и по српску децу.

Јасмина Андрић из Истраживачког центра за одбрану и безбедност упозорава родитеље да обрате пажњу шта им деца раде на интернету.

– У Латинској Америци и још неким земљама појавила су се званична саопштења полиције у вези са игрицом „Момо“. Када та саопштења долазе од званичника, онда то јесте знак за узбуну. Неопходно је константно упозоравати младе на такве опасности. Застрашујуће је што те игрице играју деца која немају ни 15 година, што толико верују интернету и што раде то што им је наређено. Ризикују и угрожавају свој живот – упозорава Андрићева.

Криминолог Златко Николић каже за Курир да паметни телефони и интернет омогућавају разним болесним ликовима да се иживљавају на одређени начин, најчешће кроз овакве игрице.

– Ово личи на модификацију „Плавог кита“, а ти болесници проверавају своју способност да натерају некога да уради нешто што у нормалним условима не би. Они у томе уживају. Родитељи треба да знају да такви ликови и опасности постоје и да о томе разговарају са својом децом – наводи Николић.

Бројке

12 година имала је девојчица која је извршила самоубиство због игрице „Момо“

720 малолетника извршило је самоубиство због игрице „Плави кит“

Др Ивица Младеновић

Сваки изазов може довести до последица

Психијатар др Ивица Младеновић каже да су деца најзгоднија популација за манипулисање, те да сваки нови изазов који се појави на интернету може довести до тешких последица:
– Кључна тачка је поверење између деце и родитеља, ако поверење није добро, бојим се да ће деца учинити тај пресудни корак који се од њих захтева и да ће доћи до трагичног исхода. Породица треба да се посвети овом проблему, као и систем, али морамо и у школама да приближимо деци које су то опасности интернета и таквих игрица.

Опасне игрице
Убиј се, пали, дави..

– Блуе Wхаил (Плави кит ) – терао децу на самоубиство
– Сландерман (претеча игрице „Момо“)
– Фире Фаирy (задаци паљења ствари)
– Цхоцхинг гаме (Игра дављења)

Како функционише игрица „Момо“
Циљ – довести дете до самоубиства

– дете добије захтев од непознатог броја, корисника под именом Момо
– потребно је да дете почне игру
– након тога Момо почиње да му шаље задатке и ужасне слике
– игрица има програм који наводно прати приватне податке корисника
– наивна деца сама дају приватне податке
– игра наводно траје четири дана
– циљ игре је довести дете до самоубиства

Симптоми
Како приметити да дете игра неку од опасних игрица

– промене у понашању
– промене у расположењу
– константно користи телефон или рачунар
– одбија да једе и пије
– одбија комуникацију

Савети родитељима
Потражити помоћ стручњака

– узмите телефон и проверите шта се крије иза чудног понашања
– покушајте да успоставите добру комуникацију
– детету не треба претити и викати на њега
– поставити се пријатељски
– потражити полицијску помоћ или помоћ стручног лица

Курир.рс/ МИНА БРАНКОВИЋ

Можда ти се свиди

Оставите коментар