Почетна » Послушајте све говоре са петог протеста „Србија против насиља“ (ВИДЕО)

Послушајте све говоре са петог протеста „Србија против насиља“ (ВИДЕО)

од Други Пишу
0 коментар

На петом протесту „Србија против насиља“ говорници су оценили да Србија мора да се уједини у болу због невиних жртава и заједничкој одлучности да се супротстави насиљу.

Први се окупљенима на протесту испред Скупштине обратио глумац Хаџи Ненад Маричић.

„Трагедије су нас повезале, не само у заједничкој тузи, него и у заједничкој одлучности да се супротставимо насиљу. Данас док ходамо, носићемо не само бол, већ и наду“, рекао је он.

Он је подсетио и на човека који је страдао на путу за митинг „Србија наде“.

Након говора, глумац Хаџи Ненад Маричић замолио је окупљене за тишину, да би се чуло 18 удараца у част жртава два масовна убиства.

Глумица Светлана Цеца Бојковић такође се обратила окупљенима испред Скупштине.

Подсетила је да мирни протести трају месец дана и поручила да је „после месец дана време и да се нешто каже“.

„Увек када смо долазили у ужасне ситуације били смо солидарни, без обзира на све наше разлике у политичком смислу“, рекла је она.

Рекла је да „сви треба да се ујединимо и будемо заједно“.

„Ујединимо се у нашем болу због невиних жртава, како бисмо заједно победили ово зло, које се претећи надвија над нама. Трагедија која се догодила жестока је и можда је последњи аларм за спас Србије“, рекла је она.

Учесницима протеста обратио се и син Станике Глигоријевић, која је погинула у несрећи на наплатној рампи у Дољевцу.

„Дошао сам да тражим правду коју сам изгубио оног дана када ми је погинула мајка. Мајку не могу да вратим, али правду могу. Тражим да пусти два минута снимка са наплатне рампе“, рекао је он.

Обратио се и рудар из Жагубице који је претучен јер није хтео да прода земљу.

Јовица Николић, отац двоје деце и рудар из Жагубице, рекао је да је „претучен скоро на смрт, јер није хтео да прода земљу Сафету Павловићу“.

Иван Ивановић се такође обратио окупљенима испред Скупштине и поручио да „они који шетају верују да када деца оду у школу, из школе треба да се врате“.

„Ако их неко тамо нападне, полиција да их одбрани, ако неко на интернету тражи рецепт за бомбу, да БИА то открије и спречи трагедију, због тога тражимо одговорност челника те две институције“, рекао је он.

„Господине председниче, испуните захтеве овог протеста, испуните наше захтеве, зато што смо у праву, не прихватамо да за овакву трагедију нико није одговоран, а ко други да буде осим власти, а власт је ваша и само ваша. Испуните наше захтеве, преузмите одговорност и окончајте ову кризу, па после можете да расписујете изборе. Испуните их јер су оправдани, народ који шета само жели нормалан живот, да будемо смирени и безбедни у својој земљи, зар су то тако тешки захтеви да нас оволико вређају и понижавају данима“, рекао је он.

Дао је савет и опозицији.

„Нама не треба суперхерој, нама треба група добрих људи која ће интерес грађана да стави на прво место“, поручио је Ивановић.

Аутор емисије 24 минута Зоран Кесић обратио се учесницима протеста речима „добро вече хијене и лешинари“.

„Веровали смо ’96 да можемо да променимо свет, а онда сам се претворио у неког џангризавог старца који кука за неким Београдом који више не постоји, који пати за неком енергијом која је проћердана, а пре месец дана се из оног неописивог бола који никад неће проћи догодила саосећајност, епматија, онда је то прешло у бес, а онда се из беса створила физичка потреба да се промени нешто одмах и сад“, рекао је он.

Обратио се и онима који таргетирају Нову С, Н1 и Данас.

„Посебан поздрав за њих и за режимске медије, који ће колико сутра рећи да су само радили свој посао, е па нисте, ви сте се дорекли наше професије“, рекао је он.

Свима који, како је рекао, желе раздор међу Србијом, поновио је „смејмо се људи, смејмо се од туге за онима којих више нема и од наде да ћемо од овог тренутка бити само бољи, солидарнији, поштенији једни према другима“.

„Порука свима који нас деле и свим људима који су дошли аутобусима без њихове воље и жеље, заједно ћемо ово морати да мењамо и мораћемо да се упознамо. Моје име је Зоран и након разочарања, бола, суза, поново се смејем и поново се заљубљујем у мој град и моју земљу. Ево рука“, рекао је он.

Глумац Драган Бјелогрлић рекао је окупљенима да му се чини да их има више него икад.

„Браво. Желим да вас поздравим све, али данас посебно желим да се обратим младости Србије“, рекао је.

„То што сте ви млади изашли на улице, са јасном поруком да више нећете да живите у овом оболелом друштву, даје наду да ћемо се можда са тог дна подићи“, рекао је.

Замолио их је да „људима који су приморани да уђу у аутобусе“ пруже руку.

„Дужни смо деци из Рибникара, имамо дуг према њима, да обезбедимо истину и правду, да им пружимо и направимо друштво које нисмо били у стању да пружимо њима за њиховог живота. То је дуг који морамо да платимо њима, сваком детету у Србији и на крају сами себи“, рекао је он кроз сузе.

Запамтите, рекао је, „Србија није ‘мало ваша’, она је ваша“.

„Видимо се следеће недеље“, рекао је.

 

Foto REUTERS/Fedja Grulovic

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар