Почетна » ПОСТАВЉА СЕ 1.000 НОВИХ КАМЕРА НА БЕОГРАДСКИМ УЛИЦАМА: Првих 10 већ у марту, локације су већ познате! ЕВО И ШТА ЋЕ СВЕ СНИМАТИ!

ПОСТАВЉА СЕ 1.000 НОВИХ КАМЕРА НА БЕОГРАДСКИМ УЛИЦАМА: Првих 10 већ у марту, локације су већ познате! ЕВО И ШТА ЋЕ СВЕ СНИМАТИ!

од admin
0 коментар

Полиција ће у наредне две године у Београду инсталирати скоро 1.000 стационарних камера за видео-надзор на 800 локација, најавио је данас директор полиције Владимир Ребић, истичући да ће тај систем у значајној мери омогућити лакши рад полиције на откривању свих аката противправног понашања.

Он је за РТС нагласио да грађани не треба да страхују да ће због постављања камера њихова приватност бити угрожена.

Додао је да су познате све локације где ће бити постављене камере, као и да су претходно урађене анализе кривичних дела.

„Ово ће омогућити лакши рад полиције и подићи свест код грађана да не чине противправно понашање да не би било санкционисани“, рекао је Ребић.
 
У овом тренутку, објаснио је, има 61 локација где постоји 107 камера које су значајно унапређене и оне већ раде. Реч је о камерама чија је резолуција изузетно добра и оне могу да препознају регистарске таблице, а у завршној фази је успостављање функционалности препознавања лица што ће, оценио је Ребић, бити значај помак у раду криминалистичке полиције за препознавање учинилаца кривичних дела.
Један део камера биће опредељен за откривање саобраћајног прекршаја црвеног светла, некоришћење сигурносног појаса, коришћење мобилног телефона супротно правилима, непрописно претицање, каже директор полиције.
 
„То је значајно мањи део у односу на оно што ћемо имати за две године, када буде хиљаду камерних места. Фокус ће бити на спречавању чињења најтежих кривицних дела, убистава и других дела која изазивају узнемиравање градана“, рекао је Ребић.
Према његовим речима, пројекат ће ићи фазно. У марту ће бити нових 10 локација које подразумевају постављање одређене конструкције са инфраструктуром за постављање једне или више камера.
 
 
У јуну ће доћи следећих 50 места, у септембру 200, до краја године 400 и до краја 2020. биће 800 места. Биће покривено готово све најважније улице у Београду, ауто-пут, односно магистрални путеви који воде ка Београду.
 
 
„Имаћемо заокружен систем, јер немамо довољан број полицијских службеника да тек тако то посматра и уочава. Када се деси догађај камере су ту да помогну“, каже Ребић.
Грађани немају ниједан једини разлог да сумњају да ће постојати минимум или промил могућности злоупотреба, наглашава Ребић, додајући да ће пројекат у великој мери допринети већој безбедности грађана.
 
Највећи европски градови имају значајно већи број камера од Београда.
 
Истакао је да је за овај пројекат у великој мери заслужан министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
 
Ребић је навео пример из 2014. када се десио случај убиства Луке Јовановића на Бранковом мосту – да би се открили починиоце тог дела прегледано је око 96.000 сати, за шта се ангажовало 100 полицијских службеника у 30-так дана.
 
„Да смо тада имали овај систем потрошили би сат времена да пронађемо починиоца. То је невероватна уштеда“, каже Ребић.
Он је поновио да практично не постоји могућност злоупотребе и да овај систем не функционише на интернету, него на локалној мрежи полиције.
 
„Да ли сте чули да је неки хакер упао у базу података о личним подацима. То је немогуће. У оквиру самог Министарства постоје интерни прописи који јасно дају дозволу неком ко има право да приступи и свако одступање се алармира. Ако би неко направио пропуст, знало би се“, додао је Ребић.
 
Истиче и да не постоји разлог да се грађани брину да ће њихова приватност бити угрожена.
 
Говорећи о изменама закона које предвидају строже казне за починиоце најтежих кривичних дела, он каже да је посао близу краја.
 
„Укључен је и Правни факултет у Београду, Адвокатска комора, невладине организације. Определили смо се за пооштравање одређених казни и увођење кривичног дела припремање тешког убиства“, закључио је Ребић у интервјуу за РТС.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар