Почетна » Потписан Меморандум о сарадњи Коалиције за слободу медија:Видео

Потписан Меморандум о сарадњи Коалиције за слободу медија:Видео

од admin
0 коментар

 

Стојан Марковић из “Локал Преса” рекао је да Коалицију за слободу медија окупљају исти ставови и заједничке професионалне вредности које нас повезују.

“Данас желимо нешто да пробамо да се уради повом медијске сцене. Ова ће Коалиција као једно неформално удружење деловати по демократским принципима. Тражићемо да се поштују професионални стандарди. Испред свега је интерес за слободно и јавно информисање, те да грађани добију информације, и то је оно што нас повезује. Надам се да ће још удружења и асоцијација се придружити”, рекао је он.

Жељко Бодорижић, председник НУНС-а, рекао да постоји симболика у потписивању сарадње у Крагујевцу.

“Желели смо да формализујемо нашу Коалицију, којом добијамо више снаге и елана. Дубоко смо инволвирани у медијске политике које се одвијају у нашој земљи. Хоћемо да поправимо стање и положај на нашој сцени, када су у питању безбедност и њихова права”, додао је он.

 

Он се нада да ће од данас кренути силовитије, те да Коалиција показати шта може да уради у наредним месецима.

“Показаћемо и власти да смо вољни да системски поправљамо ситуацију, али то не значи да пристајемо на радне групе. Радна група коју смо напустили показала се неефикасна, али ми и даље радимо оно што је у опису нашег посла, не повлачимо се и не бојкотујемо, јер имамо неке црвене линије које не смемо да прелазимо, и да тиме покажемо не само наш јасан став, него и нашу снагу”, рекао је Бодрожић.

Стеван Ристић из Асоцијације медија каже да оваква група може бити само јача и боља.

“Ово јесте неформална група, али верујем да ће временом постати све формалнија и формалнија. Ми смо направили Радну групу у оквиру наше Коалиције која је приказала стварно стање новинара у Србији путем индикатора”, рекао је он.

На догађају је укратко представљен извештај “Мониторинг рада конкурсних комисија за суфинансирање јавног интереса у медијима 2021.” који анализира рад конкурсних комисија за суфинансирање јавног интереса у медијима на републичком нивоу.

“Индикатори које смо развили су индикатори УНЕСЦО индикатора новинара, али прилагођени нашим околностима у Србији. Ми желимо да пратимо не само како се полиција и тужилаштво односи према новинарима, већ и како се високи представници државе односе према новинарима. Ми ћемо свакако са пажњом пратити ситуацију убудуће”, истакла је Ивана Стевановић из Славко Ћурувија фондације.

Норберт Шинковић из Независног друштва новинара Војводине се осврнуо детаљније на сам извештај у којем је укратко преставио на који начин су систематизовали начин рада комисија.

Он је такође напоменуо да је битно што се овај догађај потписивања није одиграо у Београду.

“Желимо да видимо како је у остатку Србије, зато је значајно што смо ван Београда. Наша идеја је да јачамо инсититуције, јер видимо да ванинстиционални механизми преузимају тај сектор. Није наш посао да пишемо законе, нити да седимо у неким телима где се суштински не одлучује, већ да будемо ефикасинији”, оценио је Шинковић.

Тања Максић из Асоцијације онлајн медија такође је представила извештај и сложила се са Норбертом да ће ова Коалиција показати колика је снага те групе.

“Комисије немају дефинитиван образац за избор радова, као ни за одабир ЦВ-а. Наша су очекивање да ће се у будућности овај део боље уредити”, рекла је она.

Стојан Марковић је додао да “без слободе медија нема слободног друштва”.

“Локални медији трпе огромне притиске. То је огроман проблем данас у Србији. Од сада ћемо имати јасне и прецизне индикаторе који ће приказати у каквом стању се налазе медији и новинари”, рекао је он.

“Ово је тренутак када крећемо у заједничку акцију”, закључила је Снежана Милошевић, модераторка догађаја.

На самом догађају птописивања приказан је и кратак видео-снимак о Коалицији и њеном постојању. Такође, на сајтовима чланица Коалиције може да се пронађе публикација “Мониторинг рада конкурсних комисија за суфинансирање јавног интереса у медијима 2021.”

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар