Почетна » Потребно ургентно унапређење система социјалне заштите, показује истраживање удружења Социатива

Потребно ургентно унапређење система социјалне заштите, показује истраживање удружења Социатива

од admin
0 коментар
1111

 

Разговори са грађанима, помагачима, фокус групе, уличне акције са грађанима и анализа стручне литературе – све ово се сада налази у завршном документу“ Препоруке за унапређење политика и пракси социјалне заштите из угла помагача и грађана”.

 

Препоруке су подељене у три групе. Прва група је, према речима покретачице ове иницијативе Гордане Марчетић-Радуновић, унапређење услуга права и мера система социјалне заштите, док је други део унапређење положаја помагача. Трећи део у овом истраживању односио се на унапређење комуникације социјалне заштите са грађанима.

 

“Грађани и помагачи се слажу око једне ствари а то је да систем социјалне заштите није у потпуности усклађен са потребама грађанки и грађана. Задовољно је свега 19,8% грађана по питању обухвата тих услуга и права. Оно што су предлози грађана јесте да се обезбеде већа и интезивнија материјална подршка, поготово пензионерима који имају минималне пензије, тако да не припадају ни систему социјалне заштите у смислу материјалне подршке”, каже она.

 1111

Грађани су говорили и о потреби за интезивнијом подршком породицама у кризи, јер тада постоји ризик за измештање деце из породица. Било је дилема око хранитељских породица, али и питања везана за информисање грађана.

 

“Кажу да нису довољно информисани, али све информације које добију виде као корисне. Управо због тога видимо могућност да кроз уличне акције и нека отворена врата институције раде на информисаности грађана”, истиче она.

 

У односу на те препоруке кренули су у два правца односно две групе активности. Једна група односила се на заговарачке активности, на дељење самог документа са представницима институција система социјалне заштите и са стручном јавношћу, а други део се односио на рад са помагачима и грађанима кроз неку врсту подршке, размена информација, где се сви подаци враћају кроз одговоре на питања грађанки и грађана.

 

“Са неким установама смо направили неке кораке, а са некима је договорено шта треба да се унапреди и покрену неке нове иницијативе. Са кабинетом Заштитником грађана договорено је, односно, било је речи да се уведе механизам отворених врата за помагаче, као што постоји за грађанке и грађане”, наводи Марчетић-Радуновић.

 

На састанку са удружењем приватних домова за одрасла и стара лица договорени су наредни кораци у организовању социјалних радника односно помагача који раде у овим установама.

222

“Доста има отворених питања са којима помагачи нису задовољни, а онда нису ни грађани, тако да смо отворили поље за даљу дискусију и унапређење у том сегменту. Ми смо, у суштини, ту нека врста повезивања, повезнице тог удружења и приватних домова и послодаваца с једне стране, и с друге стране социјалних радника и помагача који раде у тим установама”, истиче Марчетић-Радуновић.

 

Резултати иницијативе презентовани на стручним скуповима

 

Удружење “Социатива” је своје досадашње резултате у оквиру иницијативе “Помагачи и грађани – на истој страни” представило и на стручним скуповима.

 

“Један од тих догађаја били су и 26. Октобарски сусрети социјалне заштите где смо представили резултате преко 550 стручних радника из целе Србије. Представили смо програм групе подршке ‘Помоћ помагачима’ на 11. Конгресу психотерапеута Србије, где су такође присуствовале колегинице и колеге из Србије. Негде нам је фокус у том разговору био да групе подршке могу да буду место оснаживања помагача, да заузму активнију улогу у самом систему”, каже Марчетић-Радуновић.

 

На панел дискусији коју су организовали заједно са удружењем “Дај ми руку” и Комором социјалне заштите сачињени су закључци.

 

“Помагачи су имали прилику да дају свој глас и да их институције чују. Договор је да се сакупе сва питања и да се путем мејлова пошаљу одговори на која нису могли да одговоре, и да се на крају врате колегиницама и колегама и путем нашег сајта”, додаје она.

 

Што се тиче групне подршке, која спада у други део активности на пројекту, организовано је 12 група састанака професионалног усавршавања. “Било је прилике да разговарамо о стресним ситуацијама на послу, о лошим условима за рад, немању надокнада… И тај део је био значај у групама подршке. Добијали смо информације и комуницирали даље са институцијама”, каже она.

 

Велику захвалност за све до сада што су урадили дугују, кажу, и организацији ЦРТА која им је помогла током читавог рада и трајања иницијативе. Помоћ су добили у склопу пројекта Твоје место у Србији.

 

У оквиру иницијативе урађено је шест видеа, где су између осталог стручњаци давали одговоре на питања шта је систем социјалне заштите и зашто је он важан.

 

Сви ови видео материјали представљају одговоре како би се грађани приближили одговори, а они се могу пронаћи овде

 

Фото: А.Ђ/МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

16 − ten =