Почетна » Правила службе на кинески начин: Српски радници одбили да подижу песницу

Правила службе на кинески начин: Српски радници одбили да подижу песницу

од Други Пишу
0 коментар

Нова правила рада за домаће и кинеске раднике у седам корака. Прозивка, стајање у реду по висини, громогласно поздрављање вођа смена. Правилником је између осталог прописано и да запослени морају међусобно да проверавају изглед и психичко стање колега, а при читању заклетве морају да подигну десну руку стисуну у шаци.

„Документ под називом ‚Седам корака‘, који се појавио на порталима и друштвеним мрежама, за одржавање предсменских састанака на површинском копу у Мајданпеку, не примењује у компанији Сербиа ЗиЂин Копер доо. Правила се искључиво односе на запослене у подизвођачкој фирми ‚Јинсхан Цонструцтион‘ која послује на површинском копу ‚Северни ревир‘ мајданпечког огранка“, објашњавају из ЗиЂина.

То потврђују и из Гранског синдиката рударства и енергетике Независност. Кажу да новине које је успоставила подизвођачка фирма раније нису важиле и да правило подизање десне руке не важи за све раднике.

„То је требало да важи и за наше запослене, међутим, они су се изборили да бар то не раде, рекли су им да ми нисмо у комунизму више, да ми нисмо у комунистичкој партији да наши запослени немају потребе да отпоздрављају тако“, каже за Н1 Часлав Гаврић из Гранског синдиката рударства и енергетике Независност.

Нека од правила која су прописана су потребна за безбедност на раду, нека су бизарна и нису у законским оквирима рада, каже стручњак за радно право Марио Рељановић из Института за упоредно право.

Додаје и да су многи примери у Србији показали да се страним инвеститорима дозвољава да успостављају своја правила рада која су мимо Закона.

„Овде имамо једну ситуацију која није неко ужасно кршење закона које чини штету домаћим радницима, али имамо ситуацију која је индикативна да ће у неким другим околностима кинески послодавац пренети из свог обрасца понашања у Србију и нешто што је директно супротно Закону о раду. Већ смо и имали такве ситуације, нарочито када је реч о одређеним правима радника“, подсећа Рељановић.

Шта о новим правилима мисле надлежни и на основу ког законског прописа страни послодавци могу да уводе новине за раднике остаје непознато, јер на то питање одговор нисмо добили из Министарства за рад.

Foto printskrin

Јелена Мирковић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар