Почетна » Председник САНУ најавио оставку: „Отварам политички простор да на моје место дође човек коме ћете више веровати“

Председник САНУ најавио оставку: „Отварам политички простор да на моје место дође човек коме ћете више веровати“

од admin
0 коментар

Председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић најавио је да ће данас понудити оставку свим одељењима САНУ, што је епилог гласања на Изборној скупштини у тој институцији.

– Сматрам да сте ми овим избором послали јасну поруку. У току сутрашњег дана сва одељења ће добити моју понуђену оставку на месту председника Српске академије наука и уметности – рекао је Костић након што је председник Изборне комисије академик Дејан Поповић саопштио резултате данашњег гласања – да је у редовне чланове од 18 кандидата примљено 16, а у дописне 14 од 26 кандидата.

– Ради се о чињеници да имамо потпуно другачија схватања о угрожености Академије, њеног места и њене будућности. У том смислу биће ми велико задовољство да отворим политички простор да на моје место дође човек коме ћете више веровати и који ће успешније водити Академију – рекао је Костић који је током целог једногодишњег изборног процеса био оштро нападан.

Костић је у недавном интервјуу за „Новости“ рекао да је у протеклих неколико месеци о себи чуо цудовишне тврдње, које нису тачне.

Vladimir Kostić

– Чуо сам да сам масон, да сам сорошевац, да руководим „жутом групацијом“ у САНУ, да сам крипто СНС-овац, Вучићев човек, да сам обична ‘црвена банда’, навео је тада Костић.

Председник САНУ је током претходних месеци у више наврата скретао пажњу и на угроженост појединих одељења због малог броја чланова.

Након завршетка Изборне скупштине Костић није желео да даје изјаве медијима, а његову одлуку одбили су да коментаришу и чланови Председништва, као и други академици.

Управник Библиотеке САНУ академик Миро Вуксановић је кратко рекао да је одлука председника Костића неочекивана и да његова оставка не може бити прихваћена.

САНУ добио 14 нових чланова

Гласањем 110 чланова САНУ данас је та институција добила 14 нових чланова, четири инострана, док је 16 дописних примљено у редовне чланове.

Након више од два сата пребројавања гласова за нове дописне чланове САНУ изабрани су Јован Делић са 66 гласова, Зоран Пауновић са 66 и Љубинко Раденковић са 76 гласова, који су примљени у Одељење језика и књижевности.

Тања Ћирковић Величковић са 67 гласова нови је дописни члан Одељења хемијских и биолошких наука, а у Одељење ликовне и музичке уметности примљени су Јелена Јовановић са 79 гласова и Сава Халугин са 91 гласом.

Одељење друштвених наука, које има свега шест чланова, а последњи Александар Костић примљен је 2009. године, од пет кандидата тајним гласањем је проширено за два члана – Алпар Лошонц је добио 73 гласа, а Павле Петровић 77 гласова.

У Одељење техничких наука примљен је Влада Вељковић са 72 гласа, у Одељење историјских наука Драган Војводић са 83 гласа, Вујадин Иванишевић са 92 и Мира Радојевић са 69 гласова.

Иванишевић је уједно добио и највећи број гласова од свих нових дописних чланова.

Одељење медицинских наука и Одељење за математику, физику и гео-науке, најбројнија одељења са по 24 члана, добили су по једног новог дописног члана – прво Татјану Симић са 81 гласом, а у друго је примљен Жељко Шљиванчанин са 80 гласова.

Примљени сви кандидати за иностране чланове

Примљени су и сви предложени кандидати за иностране чланове САНУ – Џелал Шенгор – Одељење за матамитику, физику и геонауке, Мирослав Крстић и Мауро Ферари – Одељење техничких наука и Еуген Симион – Одељење језика и књижевности.

Од 18 кандидата за редовне чланове двоје није изабрано – Слободан Грубачић из Одељења језика и књижевности и Велимир Радмиловић из Одељења техничких наука.

У редовне чланове примљени су досадшњи дописни чланови Зоран Радовић, Милан Судар и Миодраг Матељевић – Одељење за математику, физику и геонауке, Горан Петровић, Злата Бојовић и Милован Данојлић – Одељење језика и књижевности, Слободан Милосављевић, Радмила Петановић и Радомир Саичић – Одељење хемијских и биолошких наука.

Затим, Александар Костић – Одељење друштвених наука, Милош Којић – Одељење техничких наука, Љубодраг Димић – Одељење историјских наука, Зоран Кривокапић, Милорад Митковић и Петар Сеферовић Одељење медицинских наука и Милица Стевановић – Одељење ликовне и музичке уметности.

Изборну скупштину затворио председник САНУ академик Владимир Костић који је најавио да ће сутра свим одељењима понудити своју оставку.

Управник Библиотеке САНУ академик Миро Вуксановић, на молбу да прокоментаришре Костићеву одлуку, рекао је да је то за њега неочекивано и сматра да та оставка „не може бити прихваћена у Академији“.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар