Почетна » Представљена апликација „Хелп Хендикеп“ за унапређење кретања особа са инвалидитетом

Представљена апликација „Хелп Хендикеп“ за унапређење кретања особа са инвалидитетом

од Други Пишу
0 коментар

Апликација „Хелп Хендикеп“, намењена особама са инвалидитетом у Србији које се отежано крећу или користе колица, а која пружа јединствену базу приступачних локација, било да је реч о институцијама, компанијама и удружењима, са циљем да унапреди свакодневну мобилност особа са инвалидитетом и њихову укљученост у друштвене активности, представљена је данас у Привредној комори Србије (ПКС).

Творац апликације, ИТ инжењер Милош Ресановић, рекао је да је идеја за апликацију настала након што је схватио да у Србији живи око 700.000 особа са инвалидитетом, од чега 56 одсто има проблема при ходању или пењању уз степенице, а њих 120.000 има веома отежано кретање и користи неку врсту помагала.

„Проблеми са којима се они најчешће суочавају су тешкоће приласку разним врстама објеката“, рекао је он и додао да се особе са инвалидитетом најчешће срећу са проблемом при проналажењу паркинг места, одговарајућег лифта и тоалета, наводећи да због мањка информација на интернету проналазак приступачних локација дуго траје.

Апликација „Хелп хендикеп“, како је додао нуди налажење локација прилагођених особама са инвалидитетом на целој територији Србије, на којој се налазе разне врсте објеката – од здравствених установа и центара локалне самоуправе, преко разних институција до хотела, угоститељских објеката, апотека, бензинских пумпи, продавница и тржних центара.

Он је навео да корисник може да претражује локације по називу, али и да одабере град у коме претражује и одабере категорију локације, као и да изабере неопходне карактеристике локације.

„Апликација нуди име фирме или институције, адресу локације, слику објекта, најближу путању до објекта, километражу до тамо и време потребно да се стигне аутомобилом до изабране локације“, казао је Ресановић.

Он је објаснио да је успостављена сарадњу и са Паркинг сервисом у Београду, како би се подигао ниво приступачности услуге за особе са инвалидитетом, односно омогућила информација о слободним паркинг местима.

Ресановић је казао и да се ради и на томе да се добију информације о паркиралиштима и у другим градовима Србије.

Корисницима је омогућено и да остављају коментаре у вези са локацијама које нуди апликација, како би информације о њој могле да се ажурирају и унапреде.

„Апликација је намењена и компанијама и институцијама које желе да поделе податке о својим приступачним локацијама“, казао је он и додао да се разматра увођење помоћи на апликацији и за оне који имају проблеме са видом и слухом, а у плану је и израда Андроид и ИОС апликације. ;

Апликација, развијена у сарадњи са Центром за дигиталну трансформацију ПКС, је бесплатна и омогућује брз приступ информацијама о приступачним локацијама у читавој Србији.

Директор Центра за дигиталну трансформацију ПКС Предраг Николић истакао је да ће апликација поред помоћи особама са инвалидитетом омогућити и компанијама и институцијама да у пракси покажу да поштују принципе хуманости и једнакости.

Он је истакао да ће Центра за дигиталну трансформацију ПКС и даље бити отворен за овакве иницијативе и поручио да се од стране ПКС можете добити конкретну помоћ у повезивању сличних идеја са привредом, како би што пре добиле своју практичну примену.

Представница институције Заштитника грађана Оља Јовичић сматра да ће апликација бити од велике користити особама са инвалидитетом.

„Друштво којем тежимо постаћемо само онда када сваком појединцу омогућимо активан и самосталан живот са једнаким правима за све. То је циљ свих нас“, поручила је Јовичић.

foto TANJUG/ TANJUG VIDEO/ nr

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар