Почетна » ПРЕТИ ЛИ НАМ ПОТОП? РХМЗС одговара на прогнозе светског метео сервиса

ПРЕТИ ЛИ НАМ ПОТОП? РХМЗС одговара на прогнозе светског метео сервиса

од admin
0 коментар

У првих десет дана априла у Србији се очекују обилније падавине, а први већи кишни талас већ за наредни викенд, посебно у западној Србији, па метеоролози саветују опрез и истичу да су прогнозе светских сервиса да нашој земљи овог пролећа прети потоп – непрецизне.

Престанак падавина се очекује почетком наредне седмице

Метеоролог Горан Михајловић из Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХЗС) у изјави Тањуг рекао је да се у суботу и недељу може очекивати више кише, нарочито у југозападној, западној и делом у централној Србији и то у поједним крајевима до 40 милиметара падавина.

„То упућује све на додатни опрез“, рекао је Михајловић и навео да ће у Београду за викенд бити до 20 милиметара падавина, а на планинама даље повећање снежног покривача.

Он подсећа да Завод све информације, метеоролошка и хидролошка упозорења, укључујући и екстремне догађаје, који се за сада не најављују, објављује благовремено.

РХМЗ пет дана унапаред даје извештаје о опасним метеоролошким и хидролошким догађајима, што је сасвим довољно за адекватно реаговање система заштите и спасавања, рекао је Михајловић и навео да опасне појаве, попут поплаве, имају век трајања од неколико дана и не могу се прогнозирати унапред за 15 или 30 дана.

Прогноза о „потопу“ је непрецизна

То је и разлог што се, како каже, прогноза светског метео сервиса „Аццуwеатхер“ да нашој земљи овог пролећа прети потоп, може назвати непрецизном јер се екстремни меотеролошки догадјаји, због своје природе, не могу предвидети дуго унапред.

„Немогуће је два, три месеца унапред прогнозирати тако екстремне догађаје који условљавају поплаве“, рекао је он поводом прогнозе, објављене крајем фебруара, да нас овог пролећа чека потоп.

Потоп се, према прогнози домаћих метеоролога не очекује, али је, како кажу, чињеница да су на пролеће водостаји река у порасту, због топљења снега и падавина којих је највише управо у том периоду.

Михајловић је рекао да се престанак падавина очекују почетком наредне седмице и додао да ће током целе прве декаде априла често бити кише, са температурама за неколико степени нижом од просека, до 16 степени.

Такође, наредних седам до 10 дана не очекује се нагло топљење снега, напротив, на планинама ће доћи до повећања снежног покривача.

Пораст температуре у другом делу априла

У другој декади априла можемо очекивати стабилизацију времена и мањи пораст темепратуре. Тако ћемо од 12. до 20 априла имати више сувих дана, без падавина, које поново треба да очекујемо крајем тог периода.

Последњих десет дана априла имаћемо постепени пораст темепратуре али и променљиво време уз локалне пљускове и грмљавину, рекао је Михајловић.

Такође, он је рекао да се ураган „Никлас“, који је у северној Европи однео неколико живота, код нас неће осетити.

Михајловић је подсетио да су метеоролошке службе Србије, Црне Горе, Македоније, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине и Албаније формирале пре неколико дана конзорцијум за краткорочну прогнозу времена, захваљујухци коме ће се становништво Србије и земаља региона брже информисати о екстремним метеоролошким појавама.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар