Почетна » ПРЕЗИМЕ ИМ ОТКРИВА ПОРЕКЛО: Ево одакле ЗАИСТА ПОТИЧУ Вучић, Николић, Тадић и Дачић и ко су им били преци!

ПРЕЗИМЕ ИМ ОТКРИВА ПОРЕКЛО: Ево одакле ЗАИСТА ПОТИЧУ Вучић, Николић, Тадић и Дачић и ко су им били преци!

од admin
0 коментар

– Већина презимена код Срба су тзв. „патронимска“, односно као основ имају име претка. То је случај и са презименима наших политичара. Дакле, јасно је да је презиме председника Србије изведено од претка Николе, његовог претходника Тадића од Тадије… – објашњава за Телеграф.рс председник Друштва српских родословаца „Порекло“

Презимена наших политичара већина грађана Србије веома добро зна, али када је у питању њихово порекло, дешавају се разне недоумице. Међутим, постоји начин да се на основу презимена тачно утврди порекло људи, па тако и српских политичара, а да би знали одакле су им корени, потребан је ни мање ни више, него њихов ДНК! Наиме, како каже за Телеграф.рс председник Друштва српских родословаца “Порекло” Јовица Кртинић, последњих година се код нас спроводе ДНК истраживања прапорекла по мушкој линији, по којој се код Срба у највећем броју случајева наслеђују и презимена.

Како се може некој особи одредити порекло?
– Тестирањем Y-ДНК хромозома, који се у непромењеном облику преноси искључиво са оца на сина, односно тај генетички запис исти је генерацијама код сина, оца, деде, прадеде…

С обзиром да је наука на овом пољу знатно напредовала, можемо откирити корене председника Србије Томислава Николића, премијера Александра Вучића или неког другог политичара, на основу његовог презимена, односно пљувачке, из које се узима ДНК.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Кртинић каже да су досадашња истраживања дала потврду да је натполовичан број данашњих Срба словенског порекла, тј. генетички близак словенским народима.

– Већина презимена код Срба су тзв. `патронимска`, односно као основ имају име претка. То је случај и са презименима наших политичара. Дакле, јасно је да је презиме председника Србије изведено од претка Николе, његовог претходника Тадића од Тадије. Такође, у основи премијеровог презимена Вучића је чест основ за српска имена и презимена – Вук. Појављује се на десетине облика, од којих је најчешћи Вуковић, а постоји и низ других – објашњава наш саговорник и додаје да премијерови Вучићи потичу са подручја Старе Херцеговине.

Foto: Medija centar Beograd

На основу имена претка, можемо закључити да је презиме лидера ЛДП Чедомира Јовановића, потиче од имена Јован, министра одбране Братислава Гашића од Гаше, министарке грађевине Зоране Михајловић од Михајла.

– Дакле, сама по себи, ова патронимска презимена не дају превише основа за нека дубља истраживања, посебно ако се зна да су презимена код Срба у Србији постала непромењива тек од половине 19. века. До тада су се смењивала из колена у колено, тако што је син најчешће добијао презиме по имену оца или деде – објашњава наш саговорник.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Кртинић објашњава да када је реч о ранијем презимену председника Томислава Николића, он је пореклом од Божовића из Ибарског Колашина, док је даљим пореклом из Пипера.

– Презиме Николић први је понео председников прадеда Симеун. Међутим, оно што је интересантно јесте да смо у склопу наших генетичких истраживања сазнали којој хаплогрупи (условно речено “древним групацијама народа”) припадају Божовићи из Ибарског Колашина, а што би требало да буде и хаплогрупа председника Николића. Дакле, ови Божовићи припадају најчешћој хаплогрупи код Срба – И2а.

На крају, наш саговорник каже да су слично претходном примеру, дошли и до податка о (могућем) генетичком пореклу бившег председника Бориса Тадића.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

– Наиме, недавно смо тестирали једног Тадића из села Смријечно, одакле су и преци Бориса Тадића. Испоставило се да он припада хаплогрупи Н1а П189.2, која је међу ређима код Срба.

М. П.   Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар

6 + 17 =