Почетна » Издавач Курира тужио Цензоловку, Раскрикавање, Данас, Јавни сервис и једну НВО, тражи 11 милиона

Издавач Курира тужио Цензоловку, Раскрикавање, Данас, Јавни сервис и једну НВО, тражи 11 милиона

од admin
0 коментар

 

Компанија Адриа медиа гроуп, издавач таблоида Курир, поднела је Привредном суду тужбу против издавача портала Цензоловка, Раскрикавање и Јавни сервис, потом издавача дневног листа Данас, те против невладине организације Центар за интеркултурну комуникацију и тражи одштету од 11 милиона динара због „нарушавања пословног угледа“.

Тужба против Славко Ћурувија фондације, Удружења Мрежа за истраживање криминала и корупције, Самиздата д. о. о., Дан графа д. о. о. и Удружења Центар за интеркултурну комуникацију из Новог Сада поднета је 18. јуна Привредном суду у Београду.

Тужилац је изабрао овај суд позивајући се на одредбу закона по којој Привредни суд суди у споровима који настану између привредних субјеката и других правних лица у обављању делатности привредних субјеката, „а све имајући у виду да је предмет овог спора утврђивање радњи нелојалне конкуренције и накнада штете у вези са тим, које радње произилазе из обављања пословне делатности“.

За издавача Курира споран је текст „На насловницима пет новина близу 1.200 лажних и неутемељених вести у 2020. години“, које је портал раскрикавање.рс објавио 7. априла ове године, а потом су текст пренели сви остали тужени.

Портал Цензоловка је тужен због преношења текста „Истраживања: Штампана порција мржње у београдским дневним таблоидима“, који је изворно објављен на порталу Независног удружења новинара Србије. Овај текст се такође позива на Раскрикавање, али и на истраживање Центра за интеркултурну комуникацију.

„У предметном тексту изнет је низ неистинитих, непроверених и увредљивих информација против медија Курир, чији је издавач тужилац. Неке од објављених информација односе се на пословање више дневних новина у Републици Србији, у ком случају је јасно назначено о којим медијима се ради и да је Курир један од њих, док се поједине објављене информације односе директно на Курир. У оба случаја, јавности се јасно и недвосмислено саопштава да је Курир медиј који се бави објављивањем лажних, неутемељених и пропагандних вести, што је апсолутно нетачно“, наводи се у тужби.

Тужилац наводи и да су све информације о медијима Курир и курир.рс „објављене супротно одредбама Закона о јавном информисању и медијима, супротно одредбама Кодекса новинара Србије и Кодекса пословне етике“.

Тужбом се тражи да тужени на име нематеријалне штете „због повреде пословног угледа радњама непоштене конкуренције“ солидарно Адриа Медиа гроуп, издавачу таблоида Курир, исплате 11 милиона динара.

Денис Колунџија     Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар