Почетна » Суђење трећеокривљеном за паљење куће новинара Милана Јовановића кренуло из почетка. Иста оптужница, нови судија и тужилац

Суђење трећеокривљеном за паљење куће новинара Милана Јовановића кренуло из почетка. Иста оптужница, нови судија и тужилац

од admin
0 коментар

 

Ситни зеленаш из Гроцке Игор Новаковић, окривљен да је био део подстрекачког ланца првостепено осуђеног Драгољуба Симоновића и да је учествовао у догађајима који су довели до спаљивања куће новинара Милана Јовановића у децембру 2018. године, стао је данас пред новог судију Другог основног суда у Београду Вукадина Брајушковића. Суђење, које је током процеса Симоновићу скоро доведено до краја, кренуло је данас из почетка.

Пресудом за паљење куће Милана Јовановића и Јеле Дељанин, која је изречена 23. фебруара, није обухваћен Игор Новаковић јер је тада поступајући судија Славко Жугић издвојио поступак за њега борећи се против жестоке опструкције адвоката одбране који су, нарочито у финишу суђења, настојали да га успоре и испостављали бројне захтеве за изузеће судије, тужиоца Другог основног тужилаштва и заменика тужиоца Предрага Миловановића, „целе Палате правде“ или, просто, нису долазили на суђење да би одгодили рочиште.

Одлука судије Жугића да издвоји поступак против Новаковића уследила је након што његов адвокат Горан Пејић није дошао на суђење због наводне самоизолације услед „контакта са особом зараженом коронавирусом“, а да није доставио медицински доказ о свом здравственом стању, као и да је на претходном суђењу дрско изјавио: „Судија, ево да вам кажем, ја нећу доћи на следеће суђење.“

Како не би поново одложио суђење, судија Жугић је издвојио поступак против Новаковића и врло брзо након тога, на укупно 12 година и шест месеци затвора, осудио Драгољуба Симоновића, Владимира Михаиловића и Александра Маринковића, који је у бекству. Пошто је судија Жугић отишао у пензију, одређен је нови, млади судија Брајушковић, због чега је и суђење Новаковићу морало да крене из почетка.

Стару оптужницу за тешко дело против опште сигурности подстрекивањем заступа нови заменик тужиоца Другог основног тужилаштва Иван Дузлевски који је данас инсистирао на томе да ово суђење, како је рекао, „само формално-правно почиње из почетка“, а да је доказни поступак против Новаковића већ значајно одмакао и да „изведени докази ван сваке сумње поткрепљују оптужницу“.

МИЛАН ЈОВАНОВИЋ ОГОРЧЕН ШТО ЈЕ ИЗБАЧЕН ИЗ СУДНИЦЕ

Милан Јовановић и Јела Дељанин данас нису могли да прате суђење јер им је судија пре изношења уводних речи рекао да напусте судницу, јер би могли бити сведоци. Међутим, током претходног поступка, који је водио судија Славко Жугић, Милан и Јела нису били приморавани да напуштају судницу иако су сведочили.

Милан Јовановић каже за Цензоловку да је огорчен због тога што је морао да седи испред суднице два и по сата.

„Не мислим да је судија то злонамерно урадио, али је ван памети да сам седео испред. Два и по сата нисам знао шта се догађа. Није ми јасно зашто се то догодило, поготово што сам добио позив на суђење као оштећена страна. Моја процесна права у овом случају су повређена“, каже Јовановић.

Поново захтев за одлагање и оптужбе за медијски притисак
Пре почетка суђења, Новаковићев адвокат Горан Пејић захтевао је поново да се суђење одложи и закаже после годишњих одмора и то у већој судници. Пејић је инсистирао и на томе да се обезбеди снимање суђења, као у претходном поступку, због, како је рекао, „обимности материјала“.

Томе се успротивио тужилац који је цитирао одредбе Закона о кривичном поступку, по којима снимање може, али не мора да се одреди. У малој судници на трећем спрату Палате правде то технички није могуће.

„Иако се слажемо да овај поступак има велики и посебан значај, претходни поступак имао је далеко већи број учесника и бранилаца и било је оправдања да се снима. Међутим, право је свих учесника у поступку да се он спроведе без одлагања. Претходни поступак је готово комплетно спроведен за Новаковића и овом сад не треба придавати посебан значај“, рекао је Дузлевски.

Адвокат Пејић је поновио своје тврдње из претходног поступка да не жели да се овај поступак одуговлачи, најавио је да ће предложити нове доказе и сведоке, а снимање објаснио потребом да се „елиминише свака сумња“ да ли је и шта неко рекао.

„Не видим разлога да се понављају грешке из претходног суђења и да се жури. Претходни судија је правио грешке и изазивао тензију због ненормалне журбе“, рекао је, између осталог, Пејић и затражио да се суђење одиграва у већој судници јер је „ненормално да окривљени и оштећени седе један поред другог“.

Пејић је током данашњег суђења поновио и већ пуно пута изнете оптужбе одбране да се и претходно суђење, као и ово, одвијало под медијским притиском, и да се „води у медијима, а не у судници“. Рекао је да су медији унапред објавили да ће сада бити изнете само завршне речи, али није навео медиј преко кога се то ради.

„Више се поступак водио преко медија него у суду. Најављено је у новинама да се спрема само завршна реч на овом процесу. Неће то тако бити. За то што је судија направио процесни галиматијас ја не сносим кривњу. Оспораваћемо чињенично стање и правну квалификацију дела. У случају Новаковића не може бити речи о подстрекивању за извршење кривичног дела које му се ставља на терет, за изазивање опште опасности. То што је урадио Александар Маринковић није наше. Дело које се може стављати Маринковићу на терет је подстрекивање за оштећење туђе имовине“, рекао је Пејић најављујући своју намеру да извођењем нових сведока и доказа овај процес потпуно одвоји од претходног који је довео до осуђујућих пресуда са дугогодишњим казнама затвора.

После кратких консултација, судија Брајушковић одбио је предлог одбране да се суђење одложи и прешло се на изношење оптужнице, изјашњавање Новаковића, који је рекао да је није разумео и да је „не признаје на начин како је описана“, као и на уводне речи.

Одбрана тражи да сведочи Дијана Хркаловић

Тужилац Дузлевски је у изношењу оптужнице која терети Новаковића за тешко дело против опште сигурности укратко описао већ познати ланац подстрекивања. Да подсетимо, Драгољуб Симоновић, бивши председник Општине Гроцка и високи члан владајуће Српске напредне странке, желео је да заустави новинара Милана Јовановића да истражује корупцију у општини и објављује текстове о томе на локалном порталу Жиг инфо.

Мислио је да ће га зауставити ако га застраши и физички нанесе неку штету, па је од бившег полицајца Владимира Михаиловића тражио да организује да се Милану Јовановићу оштети аутомобил, паркиран у гаражи која чини јединствену целину са кућом у којој новинар живи.

Михаиловић је, што због Симоновићевог ауторитета и моћи, што због жеље да има користи ако му испуни жељу, ангажовао Игора Новаковића и понудио му новац ако нађе неког да оштети, односно запали кола новинара.

Новаковић је, каже се даље у оптужници, нашао ситног преступника Александра Маринковића и понудио му да ће му отписати дуг и још га и новчано частити ако то уради. Овај је пристао и уз помоћ своје другарице, певачице Бојане Шијацки Цветковић, која је признала дело и нагодила се са тужилаштвом, кобне децембарске ноћи 2018. године бацио „Молотовљев коктел“ у гаражу. У пожару који је избио и захватио целу кућу, у којој су новинар и његова супруга спавали, изгорела је или оштећена сва њихова имовина. Милану Јовановићу, тешком плућном болеснику, у последњем тренутку живот је спасла супруга Јела Дељанин.

Адвокат Горан Пејић тражио је данас на суђењу да се из списа издвоји записник са саслушања Новаковића од 24. јануара 2019. године, јер му је, како каже, претходило незаконито извођење Новаковића из притворске јединице Окружног затвора у Београду и његово спровођење у полицијско одељење у Макишу, где су га недозвољено ислеђивали и уцењивали полицијски функционери Дејан Ковачевић, бивши начелник УКП, и његов заменик Срећко Лазић. Ово није нови захтев одбране, али су се сад појавила конкретна имена учесника, па Пејић тражи да се они позову као сведоци.

Незаконито извођење и саслушавање Новаковића наредила је, према тврдњама адвоката Пејића, лично тадашња државна секретарка МУП-а Дијана Хркаловић, јер, како је рекао, „она је једина имала моћ да некоме нареди да се неко изведе из Окружног затвора“. Помињање Дијане Хркаловић у овом поступку је изненађење и новост коју је Пејић увео.

Он је зато затражио да Дијана Хркаловић, као и поменути полицијски функционери, буду сведоци на суђењу Новаковићу. Поред њих, Пејић тражи да се саслушају и тада дежурни чувар у затворском блоку Марко Латин, као и Предраг Ивковић Ивке из обезбеђења које је у марици Новаковића спроводило. Тражио је да се за сведока позове и бивши поступајући тужилац у предмету Предраг Миловановић, који је за све то знао, а сада би, како Пејић објашњава, под заклетвом морао да говори истину пред судом.

Пејић је као доказ навео записник о саслушању Новаковића у затвору по коме је тог дана саслушање трајало од 13.45 до 15.30, док је из Окружног затвора достављено раније да је Новаковић извођен од 12.00 до 12.55 сати. Непоклапање ових времена по Пејићу доказује да ови докази нису веродостојни. Пејић тврди да је Новаковић заправо целог тог дана био ван ћелије и да је незаконито извођен у Макиш.

„Надам се да ћете као судија отклонити притисак са овог суђења, да ћемо имати нормално суђење и да ћемо се руководити правом и чињеницама, без икаквих притисака и непотребног убрзања. Против Новаковића није завршен доказни поступак. Није се изјаснио на промењену оптужницу. Он има право да се изјасни на све детаље“, рекао је Пејић.

СУДНИЦА КАО КОНЗЕРВА САРДИНА

Суђење се одигравало у малој судници на трећем спрату Палате правде у којој су сви били збијени као сардине, без ваздуха, али нико, осим окривљеног Новаковића и адвоката Пејића, није желео да се суђење одложи.

Просторија је толико мала да постоји само један ред у коме заједно треба да седе окривљени, оштећени, њихова полицијска заштита и заинтересована јавност, односно новинари.

Свега неколико столица је предвиђено за седење испред судије. Није мали подухват седети два и по сата, колико је трајало данашње рочиште, непосредно испод крова загрејаног на данашњих 40 степени.

Судија је најавио да ће пробати да обезбеди већу судницу, али је наговестио и да би то могло да проузрокује одлагање и отезање суђења, као и да то неће дозволити.

„Свестан сам да су услови лоши“, рекао је судија Брајушковић, али је и данашњим одбијањем предлога да се суђење одложи показао да му је редовност одржавања рочишта преча од услова за рад.

Тужилац се супротставио изузимању спорног записника са саслушања, истакавши да одбрана не тражи да се изузме и записник са саслушања Новаковића из фебруара у коме је изјавио да остаје при свему што је рекао на претходном саслушању. Тужилац је такође рекао да је саслушање обављено по закону и да је поштовано право окривљеног на поверљив разговор. О непоклапању времена саслушања из два предочена документа тужилац је рекао да су то ирелевантни подаци који не мењају суштину.

Пејић је поновио и раније тврдње да Милан Јовановић није изнет онесвешћен из запаљене куће, већ да је сам телефонирао са фиксног телефона и звао ватрогасце.

Против ових предлога су устали и адвокатица оштећених Ана Матић и тужилац Дузлевски. Ана Матић се успротивила поновном саслушавању Милана и Јеле јер они и даље осећају озбиљне здравствене и психичке последице после паљења куће.

Адвокатица је рекла да не би било хумано да се они поново излажу стресу. Тужилац је пак упозорио да би то представљало додатну виктимизацију жртава, чему смо присуствовали и на претходном суђењу, као и додатно одуговлачење поступка. Иначе, због могућности да Милан и Јела поново буду сведоци, они су удаљени са данашњег суђења, чији су крај чекали у ходнику испред суднице.

Ана Матић је рекла да као заступница оштећених нема ништа против да се саслуша снимак позива ватрогасцима јер ће он отклонити инсинуације одбране и учврстити тврдње оптужнице да је Милан Јовановић био у бесвесном стању и да га је супруга натчовечанским снагама једва извукла из запаљене куће.

Она је захтев да се саслушају полицијски функционери и Дијана Хркаловић окарактерисала као „вођење поступка у оквиру поступка“ и оценила да би то представљало одуговлачење суђења. Међутим, предложила је да се саслушају Бојана Шијацки Цветковић и њен супруг Горан Цветковић.

Док тужилац инсистира на томе да се као доказ у овом поступку поново прочита пресуда, адвокат одбране се томе противи јер тврди да ће „документ бити ништаван“ уколико пресуда буде укинута на Апелационом суду.

О свим овим захтевима судија ће одлучити на следећем рочишту које је заказано за 30. август у 10 сати.

Тамара Спаић   Цензоловка

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар