Почетна » ПРОДАЈУ ПРЕСУДЕ ЗА 50 ИЛИ 100 ЕВРА Председник Апелационог суда открио мутне радње

ПРОДАЈУ ПРЕСУДЕ ЗА 50 ИЛИ 100 ЕВРА Председник Апелационог суда открио мутне радње

од admin
0 коментар

У судству се поред угледа, части и поштења продају и информације, а у томе учествују чак и писари који куцају судску пресуду.

За најмање 50 евра, они дојављују каква казна чека оптуженог у привредним споровима, где таква информација и те како има цену.

То је потврдио и председник Привредног апелационог суда Мирослав Николић, који је на саветовању на Златибору изјавио да углед и поверење према судству у највећој мери нестају због препродаваца информација.

– Зато је неопходно предузети хитне мере заштите од тих препродаваца и мере за побољшање ефикасности рада привредних судова – рекао је Николић, и додао да треба хитно скратити дужину трајања приправничког стажа, реформисати положај судске управе, омогућити судијама да сами бирају свој тим…

Запослени у администрацији или писарници имају мале плате од 25.000 до 30.000 динара, а они први после судија знају за пресуду, јер је куцају или шаљу на извршење, па имају информацију неколико дана пре учесника у спору

Ко су препродавци информацијама у судовима, јавна је тајна.

– То су људи који раде у администрацији или у писарници за малу плату од 25.000 до 30.000 динара. Они после судија први знају за пресуду, пошто је куцају или шаљу на извршење. Тако сигурно имају информацију о пресуди неколико дана пре учесника у спору. У зависности од вредности спора, препродавци за информацију о пресуди траже између 50 и 300 евра – објашњавају у једној адвокатској канцеларији.

Учесници у спору спремни су да издвоје толико новца за информацију о пресуди како би се заштитили.

– На пример, ако неколико дана пре уручења пресуде сазнају да ће добити новчану казну, они могу да повуку све паре са свог рачуна, па им тако евентуална блокада неће уопште нашкодити. Или могу продати аутомобил пре него што им га судски извршитељи заплене – објашњавају наши саговорници.

И адвокати лажу клијенте

Од информација из суда могу да се окористе и адвокати на себи својствен начин.

– Рецимо, адвокат преко писара сазна за пресуду по којој је новчана казна за његовог клијента 300.000 динара. Он потом зове клијента и буквално га слаже да има информацију да казна износи, на пример, 600.000 динара, али да може да је преполови и за ту услугу тражи 300 евра – открива нам један од адвоката.

М. Ташковић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар